nieuws

Rising Star: Michiel Schröder

Loopbaan

Rising Star: Michiel Schröder
Michiel Schröder

In deze rubriek stelt een jong talent in de vastgoedsector zich voor aan de hand van ruim vijftien vragen. Dit keer Michiel Schröder, projectontwikkelaar bij Kroonenberg Groep.

Naam: Michiel Schröder

Leeftijd: 26

Opleiding: Bouwtechnische bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam en Master of Science in Real Estate aan de Amsterdam School of Real Estate.

Ik ben: Projectontwikkelaar bij Kroonenberg Groep

Waarom vastgoed: Vroeger wilde ik architect worden, waardoor mijn fascinatie voor de gebouwde omgeving, vastgoed en architectuur is ontstaan. Met een opa die werkte voor ING Real Estate, een vader die als projectontwikkelaar heeft gewerkt en een oom die als partner/eigenaar van Provast de Markthal in Rotterdam ontwikkelde, ging het bij ons thuis en in de familie vaak over vastgoed. Snel kwam ik erachter dat ik geen architect wilde worden maar projectontwikkelaar. Een van redenen waarom vastgoed zo mooi is, is omdat het zo tastbaar is.

Het mooiste vastgoedobject: Nhow RAI Hotel en de Markthal, beiden uitgesproken door eenvoud met gevoel voor detail. De hoofdvormen zijn zeer herkenbaar, wat mij erg aanspreekt. Beide projecten hebben wat mij betreft het ‘wow’-effect. Daarnaast erg gaaf dat het ontwerp van het Nhow RAI Hotel op de monumentale reclamemast voor de RAI is gebaseerd. Zeer mooie en geslaagde grootschalige herontwikkelingen vind ik winkelcentrum Gelderlandplein en Rivierstaete. Rivierstaete werd van een van de lelijkste gebouwen van Amsterdam getransformeerd naar een van de mooiste gebouwen van Amsterdam. Andere mooie vastgoedobjecten vind ik The Bank, Blaak 31, Centraal Station Rotterdam, State en 500 Beethovenstraat.

Het lelijkste vastgoedobject: Stadionplein 300 in Amsterdam. Persoonlijk ben ik geen fan van ronde bogen. Daarnaast is het gebouw op de hoger gelegen verdiepingen weinig transparant en vind ik de kleur van de gevelsteen niet fraai.

Mijn hart ligt bij: Winkels, ik ben echter van mening dat juist door een combinatie van de verschillende functies het verschil gemaakt kan worden. Het spreekt mij aan de verschillende functies op elkaar af te stemmen en deze optimaal met elkaar te laten functioneren.

Belangrijkste trend: (Her)ontwikkelen van woningen. De huur- en koopprijzen zijn de afgelopen jaren hard gestegen.  Ik ben benieuwd hoe lang dit nog door gaat, voor zover de huur- en koopprijzen nog niet aan het stabiliseren zijn. Feit blijft wel dat er voorlopig nog voldoende vraag is.

Must-see: Dubai en New York, fascinerend om te zien hoe ze daar omgaan met vastgoed en functies laten samenkomen. Het gaat daar een stap verder dan hoe wij in Nederland omgaan met vastgoed.

Dit zien we allen over het hoofd: Lastige vraag. Ik denk dat veel ontwikkelaars en beleggers teveel vanuit hun eigen discipline denken en teveel op afstand zitten. Juist door te letten op de kleine details kan het verschil worden gemaakt. Als ik bij andere projecten kijk van collega-ontwikkelaars zie ik soms dingen die bedacht zijn vanuit ontwikkeling of esthetiek en dat er niet goed nagedacht is over het gebruik. Andersom zie ik soms dingen die wel goed in gebruik zijn tijdens de exploitatie, maar niet mooi zijn. Omdat Kroonenberg Groep ontwikkelt voor eigen portefeuille hebben wij de mogelijkheid te optimaliseren tijdens de exploitatie en kennis uit de exploitatie mee te nemen in de ontwikkelingen.

Grootste kans voor vastgoedprofessionals: Ik zie nog veel kansen in Rotterdam Zuid. Naast het feit dat de meters daar nog relatief goed geprijsd zijn, is dit een gebied wat steeds meer onderdeel uit gaat maken van het centrum. Grote delen van het gebied zijn nu al met de metro zeer goed bereikbaar. Waar het succes ooit begon op de kop van Zuid, ging het verder op Katendrecht en verplaatst zich nu verder naar het Zuiden van Rotterdam.

Grootste bedreiging voor de vastgoedsector: We moeten er met z’n allen voor waken dat we niet doorslaan in wetten en regelgeving en waken dat we niet in ellenlange trajecten terecht komen om tot een plan te komen. Op sommige fronten worden dingen onnodig complex gemaakt en zijn we hierin doorgeslagen. Dit komt de realisatie van nieuwe vastgoedprojecten niet ten goede.

Mijn rolmodel: Ik heb niet direct een rolmodel. Personen die hard werken en toegewijd zijn om hun doelen te bereiken, vind ik inspirerend en daar geloof ik ook in. Wie overigens wel een gave rol vervult, is Damian Lewis in de serie ‘Billions’. Hoewel het niet erg realistisch is, is het wel een geweldige serie om naar te kijken.

Mijn grootste succes: Niet zozeer een specifiek project of gebeurtenis. Voornamelijk trots op het feit dat ik na iets meer dan drie jaar projectontwikkelaar ben geworden bij Kroonenberg Groep en in de tussentijd de MSRE-studie aan de Amsterdam School of Real Estate heb afgerond met een 8. Binnenkort krijg ik te horen of mijn scriptie is genomineerd voor de scriptieprijs. Daarnaast ben ik trots op de mooie projecten waar ik mee bezig ben (geweest) en de bijdrage die ik heb mogen leveren aan het Gelderlandplein. Het Gelderlandplein is een goed voorbeeld hoe functies op een goede manier samenkomen en elkaar versterken.

Ik zou mij willen ontwikkelen in: Vastgoed. Eigenlijk op alle fronten vanuit verschillende disciplines en typen vastgoed.

In mijn volgende functie wil ik: Een stap verder zijn dan dat ik nu ben.

Ik heb het meest geleerd van (situatie / persoon en wat, natuurlijk): Combinatie van theorie en praktijk. Ik ben van mening (uitzonderingen daargelaten) dat je beide werelden moet kennen om goede beslissingen te kunnen maken. De praktijk is uiteindelijk het meest belangrijk, maar de theorie helpt bepaalde zaken vanuit een ander perspectief te bekijken. De persoon waar ik het meeste van geleerd heb, is Lesley Bamberger. De manier waarop hij naar vastgoed kijkt en de drive waarmee hij onderneemt in het vastgoed is erg inspirerend en leerzaam.

Als ik vragen heb over mijn vakgebied raadpleeg ik: Lesley Bamberger. Super sterke visie en meester in het ‘makkelijk maken’ van ‘moeilijke dingen’.

Over 5 jaar ben ik: Ik heb nog geen concrete plannen, maar ik zou graag nog een jaar in het buitenland willen werken. Daarnaast heb ik de ambitie, als ik voldoende ervaring heb, iets voor mezelf te beginnen en eigen ontwikkelingen te doen.

Mooiste functie in het vastgoed: Vastgoedondernemer. Ik zou de functies niet zo in hokjes willen plaatsen. Het gaat erom dat je met passie bezig bent met mooie projecten vanuit welke discipline dan ook. Meest interessante invalshoeken vind ik ontwikkeling en belegging, eigenlijk de twee werelden die bij Kroonenberg Groep samenkomen.

Nevenfunctie (en waarom gekozen): Laatste tijd geen. Dit vanwege het volgen van de studie aan de Amsterdam School of Real Estate naast mijn werk. Inmiddels heb ik de studie afgerond en wil ik dit weer gaan oppakken.

Sociale media: Linkedin en Instagram.

Favoriete apps: Whatsapp, Spotify, Instagram en omdat ik regelmatig in de auto zit Flitsmeister en Waze.

Laatst bezochte evenement (zakelijk): Afdelingsuitje naar Toomler, voor zover dit een zakelijk evenement is.

Het opvallendste bericht van de afgelopen maand: Faillissement van Coolcat en OP=OP voordeelshop. Daarbij het bericht dat Sissy-Boy uitstel van betaling heeft aangevraagd. Het is zo belangrijk om op de markt in te blijven spelen en als winkelier te innoveren.

In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met: Vroeger heb ik veel gevoetbald en getennist. Na het scheuren van mijn kruisband ben ik gaan fitnessen. In de winter ga ik altijd skiën en als de agenda het toelaat loop ik graag een rondje over de golfbaan. Daarnaast zoek ik regelmatig vrienden en familie op en probeer ik zoveel mogelijk (in ieder geval één keer per jaar) te reizen.

De belangrijkste bron van vastgoednieuws is voor mij: Vastgoedmarkt en Property NL

Favoriete gadget: iPhone en Macbook.

Transportmiddel: Audi A1.

Vrijmibo / hangout: Meest gezellige plek voor de vrijmibo vind ik de Zuidas (bijvoorbeeld Dickys of De Blauwe Engel).

Reageer op dit artikel