nieuws

Prologis: Huurgroei logistiek kent brede basis

Beleggingen

Huurgroei in logistiek vastgoed wordt niet alleen gedreven door de grote vraag naar e-commercefaciliteiten, maar kent een veel bredere basis.

Prologis: Huurgroei logistiek kent brede basis

Dat stelt Dirk Sosef, Vice President Research & Strategy bij Prologis, wereldmarktleider in logistiek vastgoed.

Sosef is een van de deelnemers aan het debat over huurgroei in de logistiek op donderdag 6 juni om 14 uur op de stand van Vastgoedmarkt/Transformatieplein  (stand 11, hal 11) tijdens de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam RAI. Het debat wordt georganiseerd door internationaal vastgoedadviseur Savills in samenwerking met Vastgoedmarkt. Aan de basis van het debat ligt een recent rapport van Savills over de huurontwikkeling in Nederlands logistiek vastgoed.

Sosef onderschrijft de belangrijkste constatering van Savills dat huurgroei de nieuwe realiteit is in de Nederlandse logistieke hotspots na jaren van gekwakkel. Hij vindt wel dat erg veel focus ligt in het rapport op e-commerce als drijvende factor van de logistieke markt. ‘Er spelen nog veel meer factoren, waarvan de herinrichting van toeleverketens, in vakjargon ‘supply chain reconfiguration’, een hele belangrijke is.’

Die ‘herinrichting’ is in Europa mogelijk geworden dankzij het Verdrag van Schengen waardoor nationale distributiecentra plaats kunnen maken voor Europese dc’s. Zuid-Nederland heeft daarvan enorm geprofiteerd. ‘Supply chain reconfiguration vormt tot op de dag van vandaag een belangrijke drijver van de vraag naar moderne logistieke faciliteiten’, stelt Sosef.

In een eigen onderzoeksrapport over de huurontwikkeling in logistiek vastgoed constateerde Prologis een gemiddelde stijging wereldwijd in 2018 van 6 procent. De Amerikaanse markt, waarin volgens Sosef al sinds 2013 de huren stijgen, deed het uitstekend met een huurgroei van maar liefst  8 procent. Met 6 procent groei stegen de huren op het Europese vasteland voor het eerst in jaren harder dan in het Verenigd Koninkrijk. In Rotterdam gingen de huren vorig jaar het meest omhoog van heel Europa.

Naast de toenemende vraag naar logistiek vastgoed drijft de lage leegstand (3,2 procent) de huren omhoog. Factoren van belang bij huurgroei zijn ook de oplopende bouwkosten en stijgende grondprijzen, aldus Sosef.

Reageer op dit artikel