Drie dagen lang kennis delen op Provada 2019

Drie dagen lang kennis delen op Provada 2019
Ontbijtnieuws Provada

De vakbeurs Provada draait naast het opdoen van contacten vooral om het delen van kennis. Hieronder een overzicht van bijeenkomsten die je eigenlijk niet zou mogen missen tijdens Provada 2019.

Vastgoedmarkt

De beursdagen op de Provada beginnen met het Vastgoedmarkt Ontbijtnieuws. In een radiostudio ingericht bovenaan de roltrappen naar de beurshallen spreekt Vastgoedmarkt-hoofdredacteur dagelijks van 9.30 tot de opening van de beurs om 10.00 uur met prominente gasten uit de vastgoedmarkt. De gesprekken zijn live te volgen in de hal, via New Business Radio en later op de dag als podcast via Vastgoedmarkt.nl.

De eerste dag zijn te gast ontwikkelaar MRP Development en softwareleverancier Yardi. Op de tweede beursdag schuift architect Robert Winkel aan om te vertellen over Feyenoord City, samen met vertegenwoordigers van Yardi en Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Deze dag start het programma overigens een halfuur eerder, in verband met een bijeenkomst van het Rijksvastgoedbedrijf. De laatste beursdag zijn Altera en Savills te gast in de radiostudio. Voor het publiek zorgt Vastgoedmarkt elke dag voor een croissant en een beker goede koffie.

In de stand van Vastgoedmarkt (hal 11, stand 11) verzorgt de redactie van Vastgoedmarkt elke dag een sessie met een wisselend thema. Op dinsdag wordt om 15.45 uur afgetrapt met een rondetafelsessie onder leiding van redacteur Erik Wiegerinck over actuele ontwikkelingen in het logistieke vastgoed. Op woensdag staat op hetzelfde tijdstip het vraagstuk van het bijbouwen van kantoren in de spotlight, onder leiding van redacteur Peter Hanff. Voor de donderdag is gekozen voor het thema Woningen en begint de rondetafelsessie onder leiding van redacteur Robert Paling om 13.00 uur.

Jong talent, StiB Award

Finalisten YTA 2019Wie zich het jonge talent van 2019 mag noemen, zal blijken na het finaledebat van de Funda in business/Vastgoedmarkt Young Talent Award op donderdag vanaf 10.30 uur in de stand van Vastgoedmarkt. De drie finalisten Lars van Engelen (33, projectdirecteur Snippe Projecten), Lieske van Pelt (29, asset manager Retail CBRE Global Investors) en Niraj Sewraj (31, stadsontwikkelaar BPD Europe) zullen in het strijdperk treden onder leiding van moderator Anouschka Laheij. De winnaar wordt om 12.30 uur bekend gemaakt in de stand van Funda (hal 10, stand 23).

Het vastgoedproject dat door gebiedsversterking het meest heeft bijgedragen aan het intensiveren van de vitaliteit en dynamiek van de stad ontvangt op donderdag om 13.00 uur in de stand van Syntrus Achmea Real Estate & Finance (hal 12, stand 22) de prestigieuze Steden in Beweging (StiB) Award 2019. De prijs wordt uitgereikt door juryvoorzitter Claudia Zuiderwijk, voorzitter van de raad van bestuur van de Kamer van Koophandel.

Transformatieplein

Transformatie geeft gebouwen en gebieden een tweede leven. Kansrijke en nuttige functieveranderingen openen een nieuwe wereld. Het Transformatieplein speelt daar een voortrekkersrol in. Op het plein vinden architecten, gemeenten en ontwikkelaars elkaar. Want succesvol transformeren doe je samen. In de stand van Vastgoedmarkt (hal 11, stand 11) presenteren architectenbureaus hun ideeën en referentieprojecten over gebouwen, gebieden en steden aan een collectief van stakeholders. Het betreft projecten in de gemeenten Amsterdam en Rotterdam en in de provincie Overijssel.

Op dinsdagochtend pitchen architecten van 13.30 tot 15.00 uur hun plannen voor Amsterdamse projecten. Het gaat om de gebieden Sloterdijk Zuid (blok II-Zuid), het Buikslotermeerplein en het Ringparkgebouw. Op woensdag schetsen architecten de herontwikkeling van basisschool De Sleutel in Vroomshoop en hun visie op de bouw van seniorenwoningen in de parochietuin in Sint Isidorushoeve (gemeente Haaksbergen) en starterswoningen voor de kleine kernen Bentelo, Bornerbroek, Wanneperveen en Wesepe. Woensdagmiddag van 12.15 tot 13.50 uur zijn twee gebieden in Rotterdam aan de beurt, de kantorenstrook Hart van Zuid en het winkelgebied Groene Hilledijk, beide in Rotterdam-Zuid.

Partners

Bart Meijer
Bart Meijer

Een aantal partners presenteert zich in de stand van Vastgoedmarkt (hal 11, stand 11) met een breed scala aan onderwerpen. Op dinsdag is dat om 11.30 uur ceo Harry van Zandwijk van Jan Snel over flexibel bouwen met oog op de toekomst. Om 12.30 presenteert regional manager Europe Jan-Willem Jeucken van softwareleverancier Yardi zich. Om 15.00 uur is er een sessie met ontwikkelaar MRP Development. Op woensdag is dat om 14.00 uur Syntrus Achmea real Estate & Finance, gevolgd door een presentatie van regional manager Europe Terrence Wong van softwareleverancier Yardi om 15.00 uur. Op de laatste beursdag donderdag presenteren zich Savills (15.00 uur) en Altera (16.00 uur). Vechtend tegen onzekerheden baant Automated Valuation Models zich een weg naar de vastgoedpraktijk. In een debat met professionals uit verschillende disciplines gaat ceo Jaap van der Bijl van Altera in gesprek over de stappen van zijn onderneming op het terrein van AVM.

AM (hal 12, stand 8)

AM organiseert een aantal sessie in de eigen stand. Op dinsdag om 10.00 uur publiceert de ontwikkelaar het manifest ‘Circulair ontwikkelen: Van ambitie naar prestatie’. Het manifest gaat over de rol van de ontwikkelaar in het realiseren van een circulaire economie. Het manifest wordt ondersteund door partners van AM, die samen willen werken aan deze belangrijke maatschappelijke opgave.

Ronald Huikeshoven
Ronald Huikeshoven

Op woensdag om 14.00 uur presenteert Hilde Blank, rijksbouwmeester van AM, de uitgave ‘Samen stad maken’. Op de stand vertelt ze over de inzichten van alle ingezonden visies van de ontwerpers op de vraag hoe we toewerken naar een inclusieve stad en wat daarvoor nodig is. Vijf opinion leaders vertellen wat inclusiviteit voor hen betekent: rijksbouwmeester Floris Alkemade, hoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft Co Verdaas, wethouder van de gemeente Utrecht Kees Diepeveen, Aedes-voorzitter Marnix Norder en directievoorzitter AM Ronald Huikeshoven.

Op donderdag om 10.00 uur is er een expertsessie over de ontwerpopgave van de Smart City in samenwerking met Jan-Willem Wesselink van de Future City Foundation en Mark Keuter (manager digital) en Maarten Markus (duurzaamheidsmanager) van AM. Smart Cities kunnen ofwel louter narigheid voor onze leefomgeving veroorzaken, of juist de stad van de toekomst in positieve zin dichterbij brengen. Hoe kunnen we met nieuwe, data-gestuurde oplossingen klimaatbestendige – en duurzame steden realiseren?

CBRE (hal 12, stand 13)

Medewerkers van de internationale vastgoedadviseur CBRE verzorgen een aantal sessies tijdens de Provada. Op dinsdag spreekt regiospecialist Noord-Nederland Alwin Rijpstra om 11.45 uur (Forum 2) over Ruimte voor de regio, ofwel de 'buitensteden'. Onlangs gaf CBRE een rapport uit over hoe de markt zich in Apeldoorn, Deventer en Zwolle ontwikkelt. Deze regio is flink aan het groeien en elke stad heeft zijn eigen, specifieke kansen voor de toekomst.

Woensdag spreekt director Residential Investment Properties Alexander Buijs om 12.30 uur (Forum 2) over de volwassen woningmarkt. Afgelopen jaar was het beleggingsvolume in de woningbeleggersmarkt voor het eerst groter dan het beleggingsvolume in kantoren. Is dit een ontwikkeling die zich structureel voortzet? Om 15:00 uur (Forum 2) spreekt director Healthcare Jeroen Hermus in een paneldiscussie over lokaal zorgvastgoed. In deze paneldiscussie komen onder andere het rendement van zorgvastgoed en de noodzaak van zorghuisvesting aan bod.

Tim Habraken
Tim Habraken

Op donderdag om 12.45 uur (Arena) spreekt associate director Sustainability Tim Habraken over Gezonde verstedelijking. Hoe kunnen we gezonde steden ontwikkelen die toekomstbestendig zijn, en welke rol speelt vastgoed daarin? Dit debat gaat in op verschillende methodieken en oplossingen om steden duurzamer en gezonder te maken.

Daarnaast organiseert CBRE op woensdag vanaf 16.00 uur de traditionele netwerkborrel in de eigen stand (hal 12, stand 13). Tijdens de borrel kunnen gasten CBRE-medewerkers persoonlijk vragen naar hun blik op de toekomst en toekomstbestendigheid van vastgoed.

Dynamis (hal 10, stand 31)

Het samenwerkingsverband van regionale makelaars Dynamis houdt op dinsdag van 14.45 tot 16.00 uur een mini-symposium over Logistiek met als thema ‘Future proof Logistics’. Managing partner Dado van Peteghem van Duval Union Consulting vertelt wat digitale transformatie betekent voor de logistieke sector. Hoe belangrijk is The Last Mile in logistiek? Hoe belangrijk is duurzaamheid voor het logistieke vastgoed? Is duurzaamheid in bestaande bouw mogelijk? Als casus dient het nieuwe magazijn van Lidl op Park 15. Dynamis ziet een tweede leven voor leegkomende, verouderde logistieke panden zeker als het gaat om duurzaamheid.

Zie voor meer informatie dynamis.nl/provada.

NVM (hal 10, stand 14)

NVM houdt een groot aantal expertsessies in haar stand. Het programma begint op dinsdag om 11.00 uur met de sessie ‘Boodschappen doen in de toekomst - online versus offline' door Tjerk van Leusden, die lange tijd voor supermarktorganisaties werkte. Met Marc Hiemstra startte hij vervolgens SuperVastgoed makelaardij, dat beleggers en projectontwikkelaars adviseert over supermarkten. Om 14.00 uur volgt de sessie ‘De taxateur, mens of machine?’ met Joost Gijsbers van Steenhuijs Chartered Valuation Surveyors. Uit experimenteel onderzoek naar het gedrag van vastgoedtaxateurs blijkt dat deze ongegrond vertrouwen hebben in de accuraatheid van hun schatting. Gijsbers vertelt hoe dit komt, wat de consequenties zijn en wat kan worden gedaan om dit te beperken. Zorgvastgoedontwikkelaar Dimitri Melchiors van Melior Real Estate presenteert om 15.30 uur de casus van het Rosa Spier Huis in Laren. Hij vertelt waarom het Rosa Spier Huis de leukste zorginstelling voor senioren van Nederland wordt.

Julian Doorten
Julian Doorten

Woensdag om 10.30 uur vertelt retailexpert Etiënne van Unen van Colliers International over Food & Beverage (horeca) als katalysator van winkelgebieden. Mede-oprichter van startup Storage Share Julian Doorten vertelt om 12.00 uur over de snelgroeiende deze online marktplaats waarmee leegstaand commercieel vastgoed zoals kantoren beschikbaar wordt gesteld aan particulieren die op zoek zijn opslaglocaties. Zijn bedrijf werkt voor opdrachtgevers als Amvest, Annexum, ASR, Camelot Europe, CBRE Global Investors, Hanzevast, Merin en MSeven. Cees van der Spek van projectontwikkelaar OVG vertelt om 14.00 uur het verhaal van de smart offices die zijn bedrijf ontwikkelt. Zijn stelling luidt: Zonder technologie geen duurzaam en gezond gebouw! Over logistiek vastgoed gaat de sessie om 15.30 uur door Rene Geujen, director Plan Development bij Next Level.Trends als e-commerce, robotisering en duurzaamheid plus de voorspelbare keuze voor logistieke hotspotlocaties zet deze markt door ruimtegebrek en personeelstekorten onder druk. Hoe realiseer je dan een gebouw dat in de toekomst óók nog marktconform is?

Ger Jaarsma
Ger Jaarsma

Op donderdag vanaf 11.30 uur spreekt vertrekkend voorzitter Ger Jaarsma van de NVM over innovatie in vastgoed. NVM Business beschikt als geen andere partij in Nederland over grote hoeveelheden data, zoals verhuur- en beleggingstransacties. Samen met KPMG kijkt de NVM naar de mogelijkheden van data. Om 12.30 uur spreekt Joris Jonker - bedenker van de slimme thermostaat Toon - over gasloze nieuwsbouw. Met zijn onderneming The Fctr E heeft hij een concept ontwikkeld om nieuwbouwwoningen klaar te maken voor een gasvrije toekomst. NVM Nieuwbouwspecialist Arjan Lamberink geeft hem weerwoord. Hij juicht verduurzaming toe, maar ziet ook dat nieuwbouw onder druk staat door toenemende bouwkosten en stijgende grondprijzen. Vanaf 13.30 uur behandelt senior belastingadviseur Daniël van Meijgaarden van Abab het thema Zonneakkers. Samen met zijn collega’s begeleidt hij ondernemers bij het ontwikkelen van een zonnepark of windpark.

Zie voor meer informatie nvm.nl/provada

Provada

Een van de high lights van de Provada is traditioneel de opening, die dit jaar op dinsdag om 10.00 uur zal worden verricht door Hans de Boer, vertrekkend voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW. Het inhoudelijke programma van de beurs wordt om 11.00 uur geopend met een interactieve keynote door neurowetenschapper, filosoof en cabaretier Paul Smit met als titel ‘De (onderbewuste) werking van ons brein’. ‘Waarom mislukken onze pogingen om te veranderen zo vaak? Het draait allemaal om de samenwerking tussen onze hersendelen’, is zijn stelling. Tegelijk met deze openingskeynote is er een bijeenkomst van het Rijksvastgoedbedrijf met staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken over de realisatie van maatschappelijke doelen met behulp van rijks vastgoed.

Raymond Knops
Raymond Knops

Op woensdag gaat de beurs een halfuur eerder open (9.30 uur) in verband met de sessie ‘Wonen in 2040’ van de vastgoedonderzoekersvereniging Vogon, het Rijksvastgoedbedrijf en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Kajsa Ollongren, die aanvankelijk zou spreken, wordt vervangen door directeur Woningmarkt Marja Appelman.

Zie voor een compleet overzicht van alle bijeenkomsten tijdens Provada 2019 provada.nl/nl/bezoekers/programma.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.