nieuws

Ger Jaarsma: ‘We hebben alleen maar liggen bakkeleien’

Loopbaan

Ger Jaarsma: ‘We hebben alleen maar liggen bakkeleien’
Ger Jaarsma

De inkt van de profielschets voor zijn opvolger is bijna droog, zegt vertrekkend NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Op de vraag wat voor voorzitter de vereniging zoekt, zegt hij lachend: ‘Iemand zoals ik.’

Jaarsma maakte begin juli 2018 bekend dat hij zich terugtrekt als voorzitter van de branchevereniging van makelaars NVM. Zijn vertrek volgt op een roerige tijd binnen de vereniging. De oorzaak daarvoor ziet hij in de grote onderlinge verschillen tussen de aangesloten makelaars. Het merendeel van de leden heeft een klein kantoor, met hele andere belangen dan de eigenaren van grote makelaarskantoren. En dan zijn er de verschillende vakgroepen, die ook elk hun eigen belangen vertegenwoordigen. ‘De verwachting die leden van de vereniging hebben lopen heel sterk uiteen.’

De verdeeldheid is het kleinst binnen de vakgroep van agrarische makelaars, Agrarisch & Landelijk. ‘Die groep kent ook de minste verschillen in omvang tussen kantoren. Naast eenpitters heb je kantoren van maximaal zo’n tien man. Daardoor zijn de belangentegenstellingen er gering. Het is echt een gezellige club’, constateert Jaarsma. ‘Maar het is ook de kleinste vakgroep binnen de vereniging.’

Verschillende selectiecommissies

De vereniging kiest overigens niet alleen een nieuwe voorzitter voor het algemeen bestuur. Ook de vakgroep Wonen zoekt een nieuwe voorzitter. Van de in totaal zeventien bestuurders die de vereniging binnen het algemeen bestuur en de besturen van de vakgroepen kent, vertrekt dit jaar de helft. Dat betekent een grote vernieuwingsslag, waarvoor verschillende selectiecommissies zijn ingesteld.

Jaarsma vertrekt aan het einde van zijn eerste termijn in april 2019, een klus waaraan hij in 2016 begon. Hij deed de aankondiging van zijn vertrek nadat een kleine groep woningmakelaars het vertrouwen in de NVM-voorzitter had opgezegd. Jaarsma blijft zich tot zijn vertrek voluit inspannen voor de vereniging, verzekert hij. ‘Ik ben altijd met plezier naar mijn werk gegaan en dat blijft zo tot de laatste dag.’

Alleen maar gebakkelei

Het spijt hem wel dat hij niet meer voor de vereniging heeft kunnen doen. ‘Ik las onlangs mijn interview met Vastgoedmarkt uit januari 2018 terug, waarin ik mijn plannen voor dat jaar bekend maakte. Daarvan is niets terecht gekomen, doordat wij alleen maar met elkaar hebben liggen bakkeleien.’

Het roerige bestuursjaar 2018

December: Voorzitter Frits Markus van de vakgroep Wonen treedt af. Oktober: Interim-directeur Theo Lemmen treedt aan als tijdelijk opvolger van directeur Annie van de Riet. Juli: De NVM-ledenraadsvergadering besluit tot mediation tussen het algemeen bestuur en de vakgroep Wonen.  NVM-voorzitter Jaarsma kondigt zijn vertrek aan per april 2019. April: Jaarsma ziet krimp van de beroepsgroep van makelaars als onvermijdelijk. Januari: Jaarsma presenteert zijn plannen met de vereniging in een interview met Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel