nieuws

Grootste zonnestroomproject op dak Venloos dc

Financieel

Begin april start de realisatie van het grootste single roof zonnestroomproject van Nederland. Ruim 28.000 zonnepanelen zullen geplaatst worden op het dak van een distributiecentrum in Venlo.

Grootste zonnestroomproject op dak Venloos dc

Etriplus ontwikkelde het plan en legde daarmee de basis voor het mega zonnedak. Etriplus sloot voor de totstandkoming een samenwerkingsovereenkomst met KiesZon. KiesZon, dochter van Etriplus aandeelhouder Greenchoice, neemt de verdere ontwikkeling, financiering, realisatie en exploitatie van het project voor haar rekening.

Het dak van het distributiecentrum in Venlo heeft een oppervlakte van meer dan 80.000 vierkante meter en zal na oplevering nagenoeg volledig bedekt zijn met zonnepanelen. De 28.000 panelen leveren circa 7 MWh aan duurzame energie per jaar op. Dat is, ter vergelijking, voldoende groene energie om ruim 2.000 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. Circa de helft van de opgewekte energie wordt door de gebruiker van het distributiecentrum zelf afgenomen. De resterende groene stroom kan aangeboden worden aan bedrijven en bewoners in de regio.

Wie de eigenaar is van het dc en aan welke straat het ligt, wordt op verzoek van de eigenaar niet bekend gemaakt door betrokken partijen.  Een aantal logistiek vastgoed beleggers waaronder ook Benelux-marktleider WDP investeert veel geld in zonnestroom. Met hun grote oppervlakten zijn de daken daar zeer geschikt voor.

Het zonnepanelendak in Venlo neemt de titel over van het dak op de Scania-vestiging in Zwolle. Bij de Zweedse vrachtwagenfabrikant liggen als het vorig jaar aangekondigde project klaar is 22.000 zonnepanelen op het dak, die 6000 kilowattuur per jaar stroom genereren.

Elders in Europa zijn zonnepanelendaken geïnstalleerd die aanmerkelijk groter zijn en meer stroom genereren. Zo zijn er onder meer op groente- en fruitmarkten in het Franse Perpignan en het Italiaanse Bologna installaties die meer stroom opwekken. Ook in Duitsland zijn grotere projecten.

Het Venlose zonnestroomproject wordt mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van de Provincie Limburg. De provincie heeft financieel bijgedragen aan de meerkosten van de dakconstructie en de aansluiting op het elektriciteitsnet, waardoor het zonnestroomproject mogelijk is geworden.

Reageer op dit artikel