Gemeente Delft
Dood van Ed Nozeman maakt diepe indruk op vastgoedsector
De dood van prof. dr. Ed Nozeman afgelopen vrijdag heeft diepe indruk gemaakt in de vastgoedsector.
De dood van prof. dr. Ed Nozeman afgelopen vrijdag heeft diepe indruk gemaakt in de vastgoedsector.
Hoewel de Mipim zich onwillekeurig afspeelt tegen een geopolitiek decor van wispelturig beleid en handelstarieven vanuit het Witte Huis, gaan Amerikaanse vastgoedpartijen vragen hierover opzichtig uit de weg. 'We're not talking politics, nor tariffs here.'
De omzet van Van Wijnen groeide vorig jaar fors - naar 1,5 miljard euro. Daarvan komt 6 procent op het conto van de woningfabriek. De directie vindt de winstmarge van de fabriekswoningen nog te laag.
Als we serieus vrezen dat Nederland rechtstreeks in oorlog raakt met Rusland, moet dat gevolgen hebben voor de vastgoedprijzen, blogt Peter Hanff.
Mario Draghi had in Cannes één centrale boodschap voor de zaal: 'Vertrouw op Europa.' Volgens de gewezen president van de Europese Centrale Bank bieden de wereldwijde spanningen juist kansen voor een sterkere positie van het continent.
Nederland blijft een interessante markt voor de logistieke sector, ondanks geluiden over afvlakkende groei. De leegstandscijfers zijn iets gestegen, maar blijven laag en schaarste van aanbod heeft huurgroei als gevolg.
Nadat de rechter oordeelde dat gebiedsontwikkeling De Nieuwe Kern (DNK) in Ouder-Amstel geen hoogspanningskabels mocht verplaatsen, zorgde dat voor gefronste wenkbrauwen bij Klazien Haitjema, Ouder-Amstel projectmanager van DNK. NS Vastgoed en gebiedsontwikkelaars bij DNK voelen zich benadeeld.
Kroonenberg Groep heeft overeenstemming bereikt met Normal voor twee langjarige huurovereenkomsten in respectievelijk Utrecht en Hilversum.
Na covid, de oorlog in Oekraïne en Donald Trump lijken zekerheden niet meer te bestaan in de wereld. Op vastgoedbeurs Mipim in Cannes bleken bezoekers alweer een remedie te hebben gevonden voor de kwaal van onzekerheid: dat middel heet Europa.
De komst van de Omnibusverordening is in beginsel goed nieuws. Rapporteren over duurzaamheidsinspanningen blijft verplicht en wordt vermoedelijk eenvoudiger. Maar de realiteit is complex, blogt Alexandra Jurgens-Boot.
Juist mensen met een sociale inborst zouden zich tegen het huidige woningmarktbeleid van de overheid moeten keren. Maar uitgerekend media als de Volkskrant verdedigen beleid dat huurders met een kleine portemonnee in de kou zet, betoogt Vastgoedmarkts hoofdredacteur Servaas van der Laan.
De Rijksoverheid probeert de onrust te bezweren over verhogingen van erfpacht voor woningeigenaren. Waarom gaat het toch steeds weer mis? Deel 3: de oplossingen.
Vastgoedbeleggers die hoopten dat de rechter zou oordelen dat de WOZ-cap een inbreuk op het eigendomsrecht zou zijn en daarmee de Wet betaalbare huur richting prullenbak kon, kwamen van een koude kermis thuis.
Woningcorporaties beschikken over te weinig grond om het bouwtempo te versnellen. Locaties die wel snel te ontwikkelen zijn, verkeren vaak in private handen en zijn voor corporaties te duur. Om deze patstelling te doorbreken, zijn ingrijpende maatregelen nodig.
Verhuur je een woning voor een te hoge huurprijs? De kans dat je een boete krijgt, hangt af van de gemeente waarin de woning staat. De handhaving van de veelbesproken Wet betaalbare huur verschilt namelijk flink per gemeente. Dat blijkt uit een rondgang van Vastgoedmarkt.
Deze of komende week is het faillissement van MRG Logistics, na het omvallen van Blokker in november, een feit. Dan volgt een nieuwe fase, waarin een overname door een grote logistieke partij als mogelijkheid wordt onderzocht. Diverse gesprekken daarover zijn gaande.
Het huuraanbod in de vrije sector lag afgelopen kwartaal 40,4 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De vierkante meterprijs nam in dat tijdsbestek met 7,7 procent toe naar een gemiddelde maandhuur van 1.730 euro.
Bezwaarprocedures, gestegen prijzen, de thuiswerktrend: de ontwikkeling van kantoren lijkt anno nu onbezonnen werk. Maar niets blijkt minder waar. Vastgoedmarkt dook in de data en zette de drie grootste kantoorontwikkelingen van 2025 op een rijtje.
Orange Capital Partners (OCP) nam vlak voor kerst 6.788 Duitse woningen over van Adler Group. 'Een complexe deal die acht maanden in beslag nam.'
Het wordt tijd dat werkgeversorganisaties en beleidsmakers concrete werkwijzen ontwikkelen om selectieve economische groei in de praktijk te realiseren. Dat is noodzakelijk om de robuustheid van de Nederlandse economie op langere termijn te verankeren, blogt René Buck.
Het is nog maar anderhalve maand sinds Donald Trump aan zijn tweede termijn als Amerikaans president begonnen is, maar zo voelt het niet schrijft Bert Colijn in zijn blog.
Met extra geld voor defensie wordt de economie flink aangezwengeld. Meer economische activiteit leidt doorgaans op enig moment tot een stijgende inflatie, blogt Harco Nijland.
Als we 100.000 woningen per jaar bouwen, dan wordt wonen weer goedkoper, zo is het verhaal. Dat is een droom, blogt Coen Teulings.
Beleggers dumpen hun woningen in hoog tempo op de koopmarkt, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. De maatregelen waar woonminister Keijzer op zint komen te laat, schrijft redacteur woningen Sander van der Ploeg van Vastgoedmarkt.
Het werk van vastgoedprofessionals wordt complexer. Professionalisering en strategische denkkracht zijn essentieel om op hoog niveau te blijven opereren. De Master of Real Estate (MRE) aan de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) biedt vastgoedprofessionals een wetenschappelijk onderbouwde, praktijkgerichte opleiding die hen voorbereidt op strategische en leiderschapsrollen binnen de sector.
Altera is de allereerste eindbelegger die betrokken is bij de bouw van Merwede, een nieuwe, autoluwe en groene stadswijk in Utrecht waar ruim 6.000 nieuwe woningen verrijzen. De vastgoedbelegger heeft namens het Altera Residential Fund 104 huurwoningen en een commerciële ruimte verworven in Bloom Park, onderdeel van Merwede. 'Dit project is verworven in uitdagende tijden, maar is ons op het lijf geschreven', zeggen Simon Uildriks en Jeroen Eisen van Altera. Op 3 maart is gestart met de bouw.
In de huidige vastgoedmarkt brengt de groei van hernieuwbare energiebronnen niet alleen kansen, maar ook uitdagingen zoals netcongestie met zich mee. Terwijl een overbelast elektriciteitsnet uitbreidingsplannen kan belemmeren, biedt een integrale energieaanpak het antwoord. Johan ter Borg, algemeen directeur bij KiesZon, licht dit toe.
De bouwsector schreeuwt om snelheid, innovatie en flexibiliteit. Toch blijven veel partijen steken in oude oplossingen voor nieuwe uitdagingen. Barentsz Ontdekkingshuizen bewijst dat het anders kan: snel, duurzaam en met oog voor kwaliteit. 'Wij combineren de voordelen van prefabriceren in de fabriek met de flexibiliteit om elk project op maat te maken.'
De bouwsector staat voor een grote uitdaging: hoe kan de ecologische voetafdruk omlaag zonder in te leveren op kwaliteit en efficiëntie? Innovatieve bouwchemische producten spelen daarin een cruciale rol. 'De verduurzaming van vastgoed is niet langer een keuze, maar een noodzaak', zegt Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland. Dankzij nieuwe technologieën en materialen wordt het mogelijk om energiezuiniger en toekomstbestendiger te bouwen.
Een circulaire weg, tweedehands bruggen, van de kap geredde bomen van elders uit Amsterdam, zo'n 1500 nieuwe fruitbomen, een waterpark en een inrichting die volledig is gebaseerd op de bestaande ecologie, waterhuishouding en bodemstructuur: Business Park Amsterdam Osdorp fase 2 - een ontwikkeling van Schiphol Area Development Company (SADC) en de gemeente Amsterdam - wordt een van de meest duurzame en circulaire bedrijvenparken van Nederland.