nieuws

Van Bommel bezorgd om woningdelers hoofdstad

Beleggingen

De nieuwe huisvestingsverordening die de gemeente Amsterdam in de pen heeft maakt het lastiger voor woningdelers om in de hoofdstad te wonen, zo schrijft Victor van Bommel, CEO van investeringsmaatschappij Orange Capital Partners in een opiniestuk in het Parool.

Van Bommel bezorgd om woningdelers hoofdstad
Victor van Bommel

De gemeente Amsterdam is voornemens om in de nieuwe Huisvestigingsverordening 2020 de regels voor woningdelen aan te passen. Positief noemt Van Bommel het in het Parool om een quota per wijk of een maximaal aantal vergunningen per straat in te voeren. ‘Dat is niet meer dan redelijk, want het feit dat Amsterdam een gemengde stad is, met naast woningdelers ook gezinnen, expats en sociale huurders, maakt de stad juist zo aantrekkelijk.’

Apart kamerhuurcontract

Ook vindt hij het logisch dat de gemeente bij het verstrekken van vergunningen de geluidseisen naar beneden wil bijstellen, omdat deze eisen volgens hem in de praktijk nauwelijks haalbaar zijn in de voornamelijk vooroorlogse panden. Van Bommel is het echter niet eens met de plicht die het college wil opleggen dat iedere bewoner van een gedeelde woning een apart ­kamerhuurcontract moet krijgen. Daar worden de woningen op grond van het Woningwaarderingsstelsel (WWS) ‘sociaal’, wat volgens hem verregaand gevolgen heeft.

Betaalbare huurwoning

‘Allereerst: de meeste woningdelers komen niet in aanmerking voor een woning in de gereguleerde sector, omdat ze te veel verdienen. Door deze maatregel worden woningdelers dus uitgesloten van een betaalbare huurwoning. Ten tweede: geen verhuurder zal meer een omzettingsvergunning aanvragen voor woningdelen uit louter economische afwegingen.’

Expats of tweeverdieners

Hij wijst erop dat verhuurder als alternatief hun woningen kunnen gaan verhuren aan expats of tweeverdieners. ‘Een logisch gevolg is dat het woningtekort fors zal toenemen in Amsterdam, om nog maar niet te spreken over de economische consequenties voor de stad als deze jonge, goed opgeleide Amsterdammers noodgedwongen de stad moeten verlaten.’

Lagere huurprijs

Volgens Van Bommel zijn woningdelers in de huidige situatie al prima beschermd via het huurcontract en wordt er al daarmee al voorzien in de wens van het college voor een lagere huurprijs en meer huurbescherming. ‘Een lagere huurprijs is natuurlijk een goed argument, maar de realiteit is dat woningdelers gemiddeld tussen de 450 euro en 650 euro per maand betalen.’

Reageer op dit artikel