Corona en de woningmarkt: negatieve impact pas op langere termijn

Corona en de woningmarkt: negatieve impact pas op langere termijn

Anders dan in de horeca lijkt er in de woningsector nog geen direct effect op het onderliggende vastgoed. Maar de gevolgen zouden in dit vastgoedsegment wel eens later voelbaar kunnen worden.

Corona en de woningmarkt: negatieve impact pas op langere termijn
Vooral bouwondernemingen doen het goed.

Waar horecaondernemers al met een schuin oogje kijken naar de verhuurders van hun pand om hun financiële noden tijdens de coronacrisis te verlichten, blijft het aan het front van woninghuurders nog tamelijk rustig. Wel heeft de woonbond een oproep gedaan richting corporaties en commerciële verhuurders om in deze tijden niet over te gaan tot huisuitzetting bij betalingsachterstanden.

Beleggers zullen blijven investeren in huurwoningen, zo verwacht adviesorganisatie Capital Value. De woningbeleggingsmarkt is volgens Capital Value een robuuste markt en biedt beleggers ook in onzekere tijden een behoorlijk stabiele kasstroom.

Ook aan het kopersfront is het vooralsnog business as usual. Het aantal hypotheekaanvragen bevindt zich nog altijd op een hoog niveau. Enerzijds verklaart De Hypotheekshop dit uit het gegeven dat consumenten door het gedwongen thuiswerken nu meer tijd hebben voor (online) adviesgesprekken Aan de andere kant daalt de hypotheekrente evenredig aan de kapitaalmarktrente nu de centrale banken nieuwe steunmaatregelen hebben afgekondigd.

Intrinsiek gezond

Vooralsnog wordt de (koop)woningmarkt gestut door de economie die intrinsiek gezond is en een huizenmarkt waarin de vraag het aanbod nog altijd ver overstijgt. Gaat de coronacrisis langer duren dan nu voorzien, met alle gevolgen voor de economie van dien, dan zouden banken alsnog wat meer afkerig kunnen worden van het verstrekken van hypotheken. Dit kan op de langere termijn dan zorgen voor afnemende vraag bij particuliere kopers als beleggers (buy-to-let).

In de steigers

De grootste uitdaging op de middellange termijn lijkt het weer oppikken van alle nieuwbouwambities die voor de coronacrisis op de rails zijn gezet. Door het heel land zijn woondeals afgesproken die moeten voorzien in de lokaal vaak forse woonbehoeften. In veel gevallen zijn er al projectontwikkelaars en/of beleggers gestrikt. Sommige grote projecten staan echt nog in de steigers en wachten deels nog op externe financiering. Zowel de Neprom, brancheorganisatie van projectontwikkelaars als een grote gemeente als Rotterdam, vinden het echter nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen.

Steunmaatregelen economie

Ook in praktische zin lijken projecten straks weer hun draai te moeten gaan vinden. De eerste signalen dat buitenlandse arbeidskrachten, goed voor een belangrijk deel van de bouwproductie, ons land verlaten zijn er al. Voor projecten die al in gang zijn gezet lijkt uitstel echter geen afstel, ook gelet op het uitgebreide pakket aan steunmaatregelen van het kabinet voor de economie.

Capital Value verwacht dat er in de uitvoering van nieuwe projecten verdere vertragingen zullen ontstaan en roept gemeenten op om gezamenlijk met marktpartijen RO-procedures zoveel mogelijk te laten doorlopen en ontwerp- en ontwikkelprocessen via thuiswerken te intensiveren.’ Eerder deedde Neprom al een soortgelijke oproep namens de aangesloten projectontwikkelaars.