nieuws

Rendement op woningen? Go East

Beleggingen

Voor een beetje rendement op woningen kunnen beleggers hun heil ’t beste zoeken in Oost-Europese steden als Riga en Wroclaw.

Rendement op woningen? Go East
Riga, Litouwen

De huur en -verkoopprijzen stijgen nog wel in de Europese huizenmarkten maar de rendementen dalen, zo constateert Catella. Uit onderzoek naar de woningmarkt in 59 Europese steden becijfert Catella een totaal transactievolume van 22,7 miljard euro in de eerste helft van 2019 in 19 Europese landen. Duitsland was goed voor 30 procent hiervan, gevolgd door Nederland met 21 procent.

Verdere resultaten van de analyse:

  • De gemiddelde maandelijkse huur van het appartement (voor alle leeftijden van het gebouw) in de 59 onderzochte steden is momenteel 15,13 euro per vierkante meter.
  • De laagste huurprijzen ( 8,50 euro/m2) zijn in Riga (Litouwen), de hoogste in Genève (28,50 euro/m2).
  • De gemiddelde verkoopprijs van een condominium appartement (alle leeftijden van het gebouw) in Europa is momenteel 4.594 euro per m2. De prijzen variëren van 1.450 euro in Riga tot 16.420 euro in Londen.
  • Het gemiddelde prime-rendement op Europese appartementsgebouwen is momenteel 3,72 procent: nog lager dan dat op kantoorpanden.
  • Het gemiddelde prime-rendement is 25 basispunten lager dan in Catella’s vorige analyse, in het eerste kwartaal van 2018.
  • De laagste rendementen op de Europese huizenmarkten zijn in Stockholm (1,75 procent) en Zürich (1,90 procent), met de hoogste in de Oost-Europese steden Riga (5,75 procent) en Wroclaw (Polen) (5,40 procent).

Economische invloed

Catella onderzocht ook de economische invloed op de huizenprijzen. In 15 landen genereert de hoofdstad het hoogste BBP en is de behuizing daarom het meest duur. De uitzonderingen zijn Oostenrijk, Duitsland, Spanje en Zwitserland, waar de hoogste residentiële prijzen niet worden gevonden in de hoofdstad.

Risico/rendement-profiel

Vanuit het perspectief van de belegger biedt de Europese woningmarkt volgens Catella een uitstekend diversificatiepotentieel, met een evenwichtig risico/rendement-profiel. Daarbij dienen beleggers volgens wel rekening te houden met marktinterventie door overheden of autoriteiten. Catella verwacht dat het rendement dat het bovengemiddelde rendement in een aantal Europese steden tot het einde van het jaar licht zal dalen.

Reageer op dit artikel