April
Wereldhave kiest voor defensievere aanpak
In deze roerige tijd met geopolitieke spanningen, kiest retailvastgoedbelegger Wereldhave voor een meer defensieve aanpak. Hiermee wil het bedrijf zich behoeden voor de gevolgen van een mogelijke recessie. Momenteel komt 70 procent van de inkomsten uit zogenaamde 'daily-life' huurders, oftewel, convience winkels. Het plan is om dit percentage iets te laten groeien naar 75 procent.
Opnieuw bekende retailers failliet
De Nederlandse tak van modeketen Gerry Weber en muziekfenomeen Bax Music werden deze maand failliet verklaard door Rechtbank Amsterdam. Beide retailers hopen het merk weer op te kunnen starten. Zo laat Gerry Weber de winkels open en werd er zelfs nieuwe collectie ingekocht om de kans op een doorstart te vergroten. De oud-topman van Bax Music liet eerder weten aan NOS dat hij zich zou melden als nieuwe koper.
Maart
Overname 'kwetsbaar' Leidsche Rijn Centrum
Het nieuwe vastgoedplatform Maven Real Estate, opgericht door Mark Debets en Timo van den Noort, heeft Leidsche Rijn Centrum (LRC) verworven van ASR Real Estate. Het winkelcentrum is het eerste object in de portefeuille van de investeerder. Maven Real Estate wil nog geen uitspraken doen over de koopsom en de plannen voor het LRC. Eind november 2024 toonde Arrow Global uit Manchester ook al interesse in het winkelcentrum, destijds spraken bronnen over een prijs van 100 miljoen euro. LRC werd jarenlang geteisterd met structurele leegstand en kreeg in 2021 zelfs de stempel 'kwetsbaar' van gemeente Utrecht. Dit leidde tot herziening van de originele ambitie van ASR Real Estate om het gebied tot een soort tweede stadshart te laten groeien. In 2024 gaf de gemeente toestemming om onder andere meer woningen, horeca en leisure toe te voegen aan het winkelcentrum.
Opvallende ontwikkelingen in passantenstromen
De daling in bezoekersaantallen zijn geen punt meer voor de prestaties van winkelgebieden. De passantenstroom ligt weer op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis, zien Gertjan Slob van Locatus en Huib Lubbers van Retail Management Center (RMC). Toch zijn er andere ontwikkelingen die hun stempel drukken op de retailmarkt, zoals het veranderende klimaat. De natste lente in 100 jaar zorgde in 2024 voor een opvallende daling van winkelbezoek, en uitblijven van seizoenen heeft effect op aankopen. 'Als het geen winter wordt, hebben consumenten minder behoefte om naar de wintercollectie te gaan kijken,' zegt Slob hierover. Verder valt het beide onderzoeksbureaus op dat de piekmomenten verschuiven. Van oudsher was de stad bijvoorbeeld druk tijdens koopavond, maar die drukte nam in een jaar tijd met 20 procent af. 'Daarvoor in de plaats zien we het steeds drukker worden op de koopzondag. Het publiek verschuift naar de weekenddagen,' zegt Lubbers.
Februari
Keldering bouw winkelpanden
De nieuwbouw van retailvastgoed bereikte in 2024 het laagste niveau in bijna tachtig jaar. Volgens experts is het geen verrassing, gezien de combinatie van een overschot aan retailmeters uit de jaren negentig en veranderingen in consumentengedrag. Directeur van onderzoeksbureau Locatus Gertjan Slob ziet met de neergang van retail juist kansen voor ontwikkelaars: 'Er zit veel potentie in binnenstedelijk en binnendorpelijk retailvastgoed met achterstallig onderhoud. Je kunt dit vastgoed nu voor een interessante prijs kopen, en waarde creëren door te renoveren en appartementen boven de winkels te realiseren.'
Wereldhave: ‘Van 30 procent leegstand, naar één lege winkel’
De jaarresultaten van Wereldhave liegen er niet om: de strategie die in 2019 werd ontwikkeld, verloopt succesvol. De retailbelegger bereikte met een sterke focus op Full Service Centers het hoogte resultaat sinds 2007, een totaal van 140 miljoen euro. In de centra worden winkels gecombineerd met bijvoorbeeld horeca, entertainment en sportfaciliteiten. Zo zag Wereldhave een toename van jonge bezoekers in winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem, nadat er een Basic-Fit opende. Matthijs Storm vertelt in een interview met Vastgoedmarkt: ‘We geven bezoekers andere redenen om te komen.’
Januari
Bereikbaarheid retailgebied heeft direct effect op huurwaarden en leegstand
De commerciële voorzieningen, de openbare ruimtes en de mobiliteit moeten goed in balans zijn om een sterk economisch centrum te creëren, zo bleek uit onderzoek van Platform Binnenstadsmanagement, BRO en Movares. Met name de bereikbaarheid kan de economische prestaties van vastgoed in de binnenstad verbeteren. 'Uiteindelijk zijn huurprijzen en leegstand sterk afhankelijk van het aantal bezoekers dat naar het centrum komt. Hoe meer bezoekers, hoe meer bestedingen en hoe kleiner de kans op leegstand. Hierdoor wordt de verhuurbaarheid van panden ook beter', zegt Robin van Lieshout, teamleider functies en beleid/retaildeskundige bij BRO.
Scandinavische retailbelegger Cibus Nordic stort zich op Benelux met overname
Eind 2024 maakte retailbelegger Cibus Nordic een voorgenomen overname van het Vlaamse Forum Estates bekend. Halverwege januari was de overname rond van het bedrijf met een waarde van 508 miljoen euro. De vastgoedportefeuille die voornamelijk uit supermarktvastgoed bestaat, sluit volgens Cibus goed aan op de strategie. De panden zijn verspreid over de Benelux, met 131 Belgische panden, 17 in Nederland en één in Luxemburg. De gebruikers zijn voornamelijk bekende supermarktketens, als Jumbo, Ahold Delhaize, Spar, Carrefour en Lidl.