blog

Eindsprint naar Provada

Financieel

Eindsprint naar Provada
Johannes van Bentum

Wie de afgelopen weken de redactie van Vastgoedmarkt aan de lijn kreeg, had grote kans een gehaaste redacteur aan de lijn te krijgen.

Net als bij de grote spelers in de vastgoedsector, zijn op de redactie de voorbereidingen voor de ‘één-na-grootste vastgoedbeurs van Europa’ (dixit kersverse Provada-eigenaar Peter Schreuter) in volle gang. Elk jaar is het hard werken om beursbezoekers een relevant programma te bieden. De redactie van Vastgoedmarkt presenteert elke beursdag een rondetafelsessie die inzoomt op één specifieke vastgoedklasse. Op dinsdag is dat logistiek vastgoed, op woensdag de kantorenmarkt rond de vraag ‘Bijbouwen, of niet?’ en op donderdag zijn de huurwoningen aan de beurt. De specialisten binnen de redactie op deze drie terreinen leiden deze sessies. Zij leverden een grote inspanning om experts met uiteenlopende visies uit de sector tijdens de beurs te laten aanschuiven in de stand van Vastgoedmarkt (hal 11, stand 11).

In die stand speelt op de eerste twee beursdagen het Transformatieplein een hoofdrol. Op dit plein staan architecten die gedurende een aantal sessies hun plannen pitchen voor een aantal gebieden die zijn ingebracht door de gemeenten Amsterdam en Rotterdam en de provincie Overijssel. In Amsterdam gaat het om een deel van een bedrijventerrein in Sloterdijk en het winkelgebied rondom het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord. Het enige individuele object dat door de gemeente is ingebracht, is het multi-tennant kantoorpand Ringpark dat halverwege 2018 door belegger Round Hill werd aangekocht voor herontwikkeling tot woningen. De architectenbureaus Cie, Heyligers en HofmanDujardin zetten hun tanden in dit pand. In Rotterdam zijn door de gemeente de kantorenstrip met vier panden naast winkelcentrum Hart van Zuid ingebracht, plus het winkelgebied aan de Groene Hilledijk, eveneens in Rotterdam-Zuid.

De provincie Overijssel vraagt architecten visies op een aantal uitdagende vraagstukken in verschillende gemeenten in de provincie. Zo zoeken verschillende gemeenten oplossingen voor de vraag van starters op de woningmarkt naar betaalbare huurwoningen in kleine kernen als Bentelo, Bornerbroek, Wanneperveen en Wesepe. Daarnaast is er ontwikkelvraag uitgezet voor de herontwikkeling van een parochietuin in Sint-Isidorushoeve, waar de gemeente Haaksbergen graag seniorenwoningen ziet. In Vroomshoop wil de gemeente het markante gebouw van de voormalige basisschool De Sleutel laten herontwikkelen tot starterswoningen. Hierbij past de provincie zijn kenmerkende ‘Overijsselse aanpak’ aan, waarin door nauw overleg tussen alle betrokken partijen een snelle transformatie wordt gezocht.

Deze mei-editie van Vastgoedmarkt biedt een vooruitblik op de Provada en het Transformatieplein. Ik sprak onder andere de nieuwe Provada-eigenaar Peter Schreuter over zijn plannen met de beurs in de komende jaren. Een aantal partners van Vastgoedmarkt geeft een vooruitblik op de sessies die zij tijdens de beurs houden. En alle informatie die wij verzamelden over de gebieden die centraal staan op het Transformatieplein komen aan de orde. Nog even en de beurs gaat op 4 juni 2019 van start. Ik wens u sterkte met de laatste loodjes en hoop u te ontmoeten op het Transformatieplein in de stand van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel