nieuws

‘Voortaan alleen nog hoogwaardige nieuwe f&b in stad’

Data en technologie

Het ontbijtnieuws van Vastgoedmarkt is deze Provada-editie live te volgen op New Business Radio. Hoofdredacteur Johannes van Bentum besprak 4 juni 2019 drie nieuwsberichten en de stelling van de dag met Jan-Willem Jeucken, regional manager Yardi en Bart Meijer, ceo van MRP Development.

‘Voortaan alleen nog hoogwaardige nieuwe f&b in stad’
Jan-Willem Jeucken, regional manager Yardi (links achter) en Bart Meijer, ceo van MRP Development (rechts achter) foto Cynthia van Dijke

Allereerst heeft Yardi een primeur te melden. ‘We hebben Yardi Elevate gelanceerd, software die voorspellende analyses van vastgoedportefeuilles kan maken. Uit alle data kunnen wij trends ontdekken. Aangevuld met externe data van andere instanties wordt de voorspellende waarde nog groter’, regional manager Jeucken.

Slimme zet Round Hill

Na de Round Hill-woningportefeuille heeft het Zweedse Heimstaden nu ook de beheerportefeuille van Round Hill Capital overgenomen. Jeucken, in de Benelux vanuit Yardi vooral verantwoordelijk voor commercieel vastgoed, is hierover niet verbaasd. ‘Die overname zag ik wel aankomen. Wil je een succesvol platform runnen, is schaalgrootte nodig. Dit is dus een verstandige stap’, poneert de Yardi-manager. ‘Toevallig of niet, Yardi krijgt de laatste tijd veel aanvragen vanuit Scandinavië’, vervolgt hij. ‘Er zijn sowieso meer internationale partijen actief. Voor ons als softwareleverancier is er nog heel wat te winnen.’

Buik vol van f&b

Cushman & Wakefield heeft becijferd dat inmiddels bijna een op de vier winkels in de binnensteden uit food & beverage bestaat, met zelfs 1.270 f&b-vestigingen in het Amsterdamse winkelgebied. Het loopt de spuigaten uit, meent Jeucken. ‘Ik woon zelf in Amsterdam. Ik heb de buik vol van alle Nutella-winkels. Investeringen in f&b zijn op zich goed, maar het moet wel van hoge kwaliteit zijn. Gemeenten moeten selectief zijn in het afgeven van vergunningen. We kunnen een voorbeeld nemen aan het foodcourt in KaDeWe in Berlijn. In Amsterdam zijn natuurlijk de Foodhallen in West geweldig. En in Magna Plaza hebben Lyonnais Real Estate en Around Town net een fraai foodcourt geopend.’

E-commerce onstuitbaar

Maar liefst 40 procent van de grote logistieke bedrijven in Nederland wil uitbreiden, groeien of verplaatsen. Bart Meijer, ceo van MRP Development, ziet deze trend zich nog vele jaren doorzetten. ‘Debet hieraan is natuurlijk de enorme groei van de e-commerce markt. Er is wel enige mate van concurrentievervalsing, omdat consumenten bij e-commerce bijna alles gratis kunnen terugsturen of zelfs houden. Dat is oneerlijk ten opzichte van fysieke retail. Positief is dat e-commerce steeds duurzamer wordt ter verlichting van de binnenstad.’

Infra gedeelde verantwoordelijkheid

De stelling van 4 juni luidt: De overheid en vastgoedsector moeten gebouwen flexibel en bereikbaar houden. Bart Meijer kan zich daar goed in vinden. ‘Dat we vastgoed flexibel en bereikbaar houden is enorm belangrijk. Ik vind het een gedeelde verantwoordelijk; de overheid is niet alleen verantwoordelijk voor infrastructuur. De mobiliteitsmarkt is al enorm veranderd; neem Uber met zijn taxi- en bezorgingsdiensten. De staat moet ons wel faciliteren. Het is belangrijk dat ontwikkelaars de afstanden naar wonen en werken korter maken. En als de bestemming van vastgoed flexibel is, is dat goed voor de waarde.’

Luister hieronder de uitzending van het Vastgoedmarkt Ontbijtnieuws terug.

Reageer op dit artikel