nieuws

Provada-week pakt goed uit voor Feyenoord City

Projectontwikkeling

Hoewel er nog de nodige hobbels te passeren zijn heeft Feyenoord City in de Provada-week tot drie keer toe goed nieuws kunnen brengen.

Provada-week pakt goed uit voor Feyenoord City

Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM tekende op 5 juni met de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas een overeenkomst over de verwerving van Parkstad Zuid, onderdeel van Feyenoord City.

Na een competitie in 2018 won AM, in samenwerking met het Rotterdamse architectenbureau Barcode, de tender voor Parkstad Zuid. Het plan behelst de realisatie van een duurzaam appartementencomplex aan de Laan op Zuid, goed voor circa 250 woningen in de vrije sector, inclusief parkeren en leisure-, hospitality-, sport- en maatschappelijke functies. Het plan sluit goed aan bij de behoeften van de stad en past in het Masterplan voor Feyenoord City. Het bestemmingsplan voor Feyenoord City zal eind dit jaar ter visie worden gelegd. De start van de bouw is gepland in het eerste kwartaal van 2021.

Nodige twijfels

De projectorganisatie van Feyenoord City spreekt van een historisch markeerpunt ‘omdat hiermee de ontwikkeling van Feyenoord City rondom het nieuw te bouwen stadion van Feyenoord van start gaat’. Met de bouw op ParkStad Zuid krijgt de realisatie van Feyenoord City in ieder geval deels concreet vorm. Vooralsnog bleef de gebiedsontwikkeling rondom de huidige Kuip hoofdzakelijk hangen in businesscases voor het nieuwe onderkomen van Feyenoord, waar politiek gezien nog altijd de nodige twijfels bij zijn gelet op het kostenplaatje van ongeveer 400 miljoen euro. Ook is er onder supporters nog altijd de nodige weerstand tegen het opgeven van het huidige stadion, waarbij er nu zelfs een stichting is die de aandelen van dat stadion wil overnemen van de amateurtak van Feyenoord.

17 voorwaarden

‘Natuurlijk is dat van invloed op onze plannen’, erkent Frank Keizer. ‘Je hebt het uiteindelijk over een investeringsbedrag dat bij elkaar gebracht moet worden. Wat betreft de politiek heb ik inmiddels afgeleerd om daar wakker van te liggen. In mei 2017 is de gemeenteraad akkoord gegaan met het in gang zetten van een position paper waaraan 17 voorwaarden zijn verbonden. We voldoen nog altijd aan die voorwaarden, dus ik ben hoopvol gestemd over de voortgang.’

Familie Van der Vorm

Wat betreft het vergaren van kapitaal voor het nieuwe stadion was er tijdens de tweede dag van de Provada nog een enorme meevaller voor de projectorganisatie. Stichting De Verre Bergen, het filantropisch vehikel van de familie Van der Vorm, maakte bekend 24,5 miljoen euro te gaan steken in het nieuwe onderkomen. Daarvoor krijgt de stichting 3.884 zitplaatsen voor het ‘Vak van Zuid’, bedoeld voor kinderen tussen de 10 en 15 jaar uit Rotterdam-Zuid.

Huidige eigenaars

En Hans van Rossum, bestuurder van de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas, had tussen de regels door nog meer goed nieuws. De aankoop van de benodigde gronden en opstallen is mét alle huidige eigenaars op een haar na beklonken. ‘Daarmee hebben we de controle over het gronden die nodig zijn voor de stadionontwikkeling. Kleine hobbel is nog wel dat er nog niet voor alle huurders in de aangekochte bedrijfspanden een oplossing is. ‘We zijn continu met die bedrijven in gesprek en met geen enkele partij ziet het ernaar uit dat we er niet gaan uitkomen.’

Verhuizing laboratorium

De grootste uitdaging is het vinden van een onderkomen voor TLR International Laboratories aan de Korte Stadionweg. Dit bedrijf wil naar verluidt 30 tot 40 miljoen euro schadevergoeding voor een gedwongen verhuizing, onder meer omdat er door de gevoelige apparatuur een tijd lang op twee locaties moet worden gewerkt. Van Rossum: ‘Het huurcontract loopt daar nog dusdanig lang dat uitplaatsing van het laboratorium niet eenvoudig is. De eerste stap is om, in overleg met de gemeente een nieuwe locatie te vinden. Daarna kun je gaan beginnen met de planning van een verhuizing. Ik verwacht dat we daar medio dit jaar mee aan de slag kunnen.’

 

Reageer op dit artikel