nieuws

OM eist twee jaar cel tegen Klaas Hummel in fraudezaak

Loopbaan

OM eist twee jaar cel tegen Klaas Hummel in fraudezaak

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen tot twee jaar geëist wegens fraude bij de verkoop van ‘entertainmentboulevard’ Go Planet in Enschede.

Hoofdverdachte in de zaak is de Amsterdamse vastgoedhandelaar Klaas Hummel (58). Medeaandeelhouders zouden voor miljoenen zijn opgelicht, terwijl de fiscus voor ruim 5,7 miljoen euro zou zijn benadeeld.

Hummel was een zakenpartner van de in 2004 geliquideerde Willem Endstra. Go Planet was tot 2007 in het bezit van Museum Vastgoed Groep, waarin zowel zowel Hummel als de erven-Endstra aandelen hadden. Onderzoek van de Fiod wees uit dat Hummel de erven heeft ‘bestolen’, aldus het OM.

De ex-echtgenote van Hummel, Jeanette van Dijk, zou als strovrouw hebben gefungeerd. Zij zou achter een Zwitserse onderneming hebben gezeten aan wie hij Go Planet via een verhullende constructie ver onder de waarde verkocht. Een paar maanden later werd Go Planet voor een veelvoud van die prijs verkocht aan enkele ondernemers uit Twente. De veel hogere verkoopopbrengst komt door de opgezette constructie niet terecht bij de vastgoedgroep en haar aandeelhouders, aldus het OM, maar verdwijnt in de zakken van de hoofdverdachte en zijn ex-vrouw.

Belastingfraude op grote schaal

Volgens justitie is door deze constructie ook op grote schaal belastingfraude gepleegd. Hummel en zijn ex investeerden de opbrengst van zeven miljoen euro in vakantieparken. Daarmee zijn de opbrengsten witgewassen, zo redeneert het OM. Hummel is een grote belegger in vakantieparken.

De officier van justitie nam het de verdachte kwalijk dat hij anderen heeft meegesleurd in de fraude, onder wie zijn ex en twee taxateurs van DTZ Zadelhoff (nu: Cushman & Wakefield). Tegen Van Dijk eiste het OM 240 uur werkstraf, een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en een boete van een ton. De taxateurs hoorden werkstraffen van 120 en 180 uur tegen zich eisen. Tegen hun werkgever is een boete van tot 250.000 euro geëist.

‘OM shopt selectief in de feiten’

Het verweer van de advocaten van Hummel richt zich op de selectiviteit waarmee het OM shopt in de taxatiewaarden en verkoopsommen van de entertainmentboulevard in Enschede. Het is voor het eerst dat in een fraudezaak ook vastgoedtaxateurs terechtstaan. Op maandag 11 januari 2019 komen de advocaten van de betrokken taxateurs in het strafproces aan het woord. De taxateurs werden in december 2015 door beroepsvereniging Rics op non-actief gesteld. Eerder werd juist een taxateur van de belastingdienst in deze zaak door de tuchtrechter op de vingers getikt. Vastgoedmakelaar DTZ Zadelhoff heeft zich vanaf het begin vierkant achter zijn medewerkers geschaard.

De rechtbank doet uitspraak op 4 april 2019.

Reageer op dit artikel