nieuws

DTZ Zadelhoff twijfelt niet aan juistheid taxatie

Geen categorie

DTZ Zadelhoff heeft ‘geen reden om te twijfelen aan de juistheid van de taxaties’ van het Enschedese leisurecomplex Go Planet in opdracht van Klaas Hummel.

Dat zegt de vastgoedadviseur in een verklaring op zijn website. Aanleiding is de verdenking van taxatiefraude waar het Financieele Dagblad 3 december over berichtte. Volgens de erven-Endstra en de Fiod lagen opmerkelijke waarderingsoverwegingen ten grondslag aan de taxatie door DTZ Zadelhoff van Go Planet in 2007. Een jaar nadat de vastgoedadviseur uit was gekomen op een waarde van 2.450.000 euro voor het complex bracht het bij doorverkoop 8 miljoen euro op. De erven van Willem Endstra, voormalige mede-eigenaren van de vennootschap die eigenaar was van Go Planet, zouden zo voor miljoenen euro’s zijn benadeeld.

‘De Belastingdienst heeft op enig moment het standpunt ingenomen dat de getaxeerde waarden te laag zouden zijn. Een aantal getuigen en deskundigen is sindsdien gehoord. Uit hun verklaringen en rapportages blijkt dat de taxaties van DTZ Zadelhoff zijn verricht op basis van een juiste methode van waardebepaling. Het gaat hierbij om een zogenaamd zeer specifiek en ‘incourant’ object. Bij een leisurecentrum zoals hier, wordt de waarde mede bepaald door wat exploitanten ermee kunnen verdienen. Als je daarbij alleen de stenen waardeert en niet de onderneming, dan vergelijk je appels met peren’, verklaart DTZ Zadelhoff. ‘Wij zien, ook gesteund door meerdere expertiserapporten van onafhankelijke derden, de uitkomst met vertrouwen tegemoet.’

In verband met de taxatie van Go Planet ontving DTZ Zadelhoff een civiele dagvaarding van de erven-Endstra. ‘Deze civiele dagvaarding vinden wij merkwaardig en zeer voorbarig omdat men hiermee vooruit loopt op de uitkomst van een nog af te ronden onderzoek.’

Reageer op dit artikel