nieuws

Klaas Hummel, ex en taxateurs staan voor de rechter

Financieel

Klaas Hummel, ex en taxateurs staan voor de rechter

Zeven zittingsdagen worden uitgetrokken om duidelijkheid te brengen in een oude taxatiezaak. Vastgoedondernemer Klaas Hummel, de oud-zakenpartner van de geliquideerde Willem Endstra, moet eind januari 2019 voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen op verdenking van fraude.

Ook zijn ex-vrouw Jeanette van Dijk en twee vastgoedtaxateurs van Cushman & Wakefield staan terecht.

De taxateurs van voorheen DTZ Zadelhoff (nu Cushman & Wakefield) zouden een pand van Hummel miljoenen te laag hebben gewaardeerd. Het gaat om het uitgaanscomplex Go Planet aan Collosseum 70 in Enschede, dat onderdeel uitmaakte van het gezamenlijke vastgoedbedrijf van Hummel en Endstra. Na de liquidatie van de onderwereldbankier in 2004 moest dat bezit worden verdeeld tussen Hummel en de erven Endstra. Dit leidde tot een slepend conflict dat pas in 2016 werd afgewikkeld.

Zeven zittingsdagen

De twee taxateurs Eddy Halter en Roy van der Meché zijn tegenwoordig in dienst van Cushman & Wakefield, dat in 2016 DTZ Zadelhoff overnam. Stukken die het Financieele Dagblad in 2015 in handen kreeg, zouden wijzen op onregelmatigheden. Zo staat op een document geschreven ‘zo laag mogelijk, splitsing erven/Hummel.‘ In de rechtszaak moet blijken of de taxateurs inderdaad onrechtmatige methoden hebben toegepast om de waardebepaling zo laag mogelijk te krijgen. De derde in deze zaak genoemde taxateur Feddo Bosveld is niet gedaagd. De aanklacht tegen hem is in 2018 geseponeerd.

Kopers waren idioten

Go Planet, met bowlingbaan en disco, werd door de taxateurs in 2007 gewaardeerd op 2,5 miljoen euro. In hetzelfde jaar verkocht Hummel het pand voor naar verluidt 2,4 miljoen aan een Zwitsers bedrijf, dat eigendom bleek van zijn ex-vrouw. Nog geen jaar later verkocht zij het complex voor acht miljoen door aan Twentse ondernemers. Door de verkoop zouden zowel de belastingdienst als de erven Endstra zijn gedupeerd. Hummel liet al eens weten dat de taxatie voor het complex niet te laag was, maar dat de kopers ‘een stel idioten’ waren die gewoon te veel hebben betaald.

Langdurige zaak

Het onderzoek door de Fiod naar DTZ Zadelhoff is in 2012 gestart. De opsporingsdienst is kantoren van DTZ Zadelhoff binnengevallen en heeft daar administratie in beslag genomen. Ook zijn telefoongesprekken getapt van de toen verdachte taxateurs: Eddy Halter, Feddo Bosveld en Roy van der Meché. Door deze taps zijn onder andere gesprekken van de verdachten met toenmalig bestuursvoorzitter Cuno van Steenhoven opgenomen in het onderzoeksdossier. De taxaties dateren van voor de periode dat Van Steenhoven bij DTZ Zadelhoff de scepter zwaaide. Hij werd in oktober 2008 tot bestuursvoorzitter gekozen en bleef in functie tot 1 januari 2014. Klaas Hummel verloor in 2018 nog een rechtszaak tegen Google om zoekresultaten over deze zaak verwijderd te krijgen.

Het komt zelden voor dat het OM vastgoedtaxateurs verdenkt van strafbaar handelen bij het bepalen van de waarde van vastgoedobjecten. Bijvoorbeeld in de Klimop-affaire bij Bouwfonds en Philips waren de tientallen verdachten afkomstig uit nagenoeg alle professies die betrokken zijn bij vastgoedprojecten: van bankier tot projectontwikkelaar. Maar sinds 2012 jaagt het OM ook op taxateurs.

Reageer op dit artikel