nieuws

Proptech organisaties van Wouter Truffino groeien als kool

Data en technologie

‘We bouwen nog steeds zoals de Romeinen deden. Als het gaat om de inzet van technologie staat de vastgoedsector pas aan het begin van het vernieuwingstraject.’

Proptech organisaties van Wouter Truffino groeien als kool

Dat stelt Wouter Truffino, oprichter van de netwerkorganisaties Holland ConTech & PropTech en Global PropTech. Volgens de man achter de oranje bretels, die stevige uitspraken niet schuwt, loopt de bouw-en vastgoedwereld door de ‘conservatieve inslag nog altijd zwaar achter bij andere sectoren’. Maar daar begint verandering in te komen. ‘Vastgoedbedrijven en corporates snappen steeds beter dat innovatie onmisbaar is en dat het veel beter en sneller gaat als je samenwerkt met andere partijen.’

Vastgoedmarkt sprak Truffino tijdens de vakbeurs Mipim PropTech Europe, die op 1 en 2 juli plaatsvond in Parijs. Als ‘event partner’ leverden zijn clubs een stevige bijdrage aan de programmering van de proptech beurs, die dit jaar zo’n 2.000 deelnemers trok.

Snelle groei

Het mag dan naar zijn smaak (te) langzaam gaan, zijn eigen organisaties groeien als kool. Een teken dat hij allang geen roepende meer is in de woestijn. Met niets begonnen in 2015, telt zijn Nederlandse proptechorganisatie inmiddels tweehonderd leden, waarvan tachtig corporates en 120 proptechbedrijven, en zeven vaste medewerkers. De zaken gaan zo goed aan de Amsterdamse Johan Huizingalaan dat per 1 oktober 2019 verkast wordt naar een ruimere behuizing.

Van de 450 proptechbedrijven die volgens hem in de Nederlandse bouw-en vastgoedsector opereren, is ruim een kwart aangesloten bij Holland Con Tech&Prop Tech. Truffino’s doel is het samenbrengen van innovatieve vastgoedbedrijven en de beste proptech via fysieke en online bijeenkomsten om zo te komen tot een betere bebouwde omgeving. Tot de leden behoren veel gerenommeerde vastgoedpartijen zoals onder andere Amvest, Annexum, Syntrus Achmea Real Estate & Finance, CBRE, BPD Van Wijnen en Vorm Vastgoed.

Goed beeld

Truffino: ‘Veel bedrijven worstelen met de vraag hoe ze kunnen vernieuwen. Wij helpen hen door oplossingen te zoeken. Wat ons onderscheidt van traditionele adviesbureaus is dat wij een geweldig goed beeld hebben van de proptechmarkt: van de jongens op de zolderkamer, tot de meer gevestigde aanbieders, die internationaal actief zijn. We kunnen daardoor razendsnel schakelen.’

Voorbeeld van een recente opdracht is ABN Amro. De bank wil zo’n 20 miljoen euro stoppen in de verduurzaming van het eigen vastgoed, en heeft daarbij Holland ConTech & PropTech als adviseur ingeschakeld.

Global PropTech

Global PropTech is de nieuwe internationale netwerkorganisatie van Truffino, die hij in maart tijdens Mipim 2019 in Cannes lanceerde. Tot de leden behoren onder andere Prologis, Edge Technologies, KPMG, Wework, Spaciti en VTS. ‘Coen van Oostrom van Edge Technologies zei tegen mij: ‘waanzinnig wat je doet in Nederland, maar ik wil ook graag Europees leren van mijn peer’, vertelt Truffino over het ontstaan van dit initiatief. ‘Kun je geen Europees netwerk opzetten? Toen dacht ik: waarom ons beperken tot Europa, laten we de zaak maar gelijk ‘global’ aanpakken! Het slaat geweldig aan. Het is het eerste wereldwijde initiatief in proptech. We moeten de groei zelfs wat afremmen.’

Gevraagd naar de belangrijkste thema’s in proptech hoeft Truffino geen seconde na te denken. ‘Naast Artificial Intelligence is een ander groot thema, het platformdenken. Hoe creëer je een platform à la Amazone, maar dan voor mijn eigen sector? Daar zie je steeds meer voorbeelden van. Ook hier in Parijs.’

Een recent rapport van KPMG geeft een overzicht van alle ontwikkelingen in proptech wereldwijd.

Reageer op dit artikel