Winkelleegstand Amsterdam fors lager dan in andere steden

Winkelleegstand Amsterdam fors lager dan in andere steden

Amsterdam heeft fors minder winkelleegstand dan gemiddeld in Nederland. De winkelleegstand in winkelverkooppunten bevindt zich per september 2018 in Amsterdam met 3,4% onder het Nederlands gemiddelde (7,4%).

De leegstand is in 2018 in vergelijking met een aantal (grote) steden (fors) lager. Tegelijkertijd met de afname van de leegstand is er ook sprake van stijging van winkelhuren in sommige gebieden.

De gemeente Amsterdam laat jaarlijks de winkelleegstand en de huurprijzen onderzoeken door Locatus en Cushman & Wakefield. De twee rapporten zijn te downloaden op Barometer Leegstand Amsterdam 2018 (Locatus Online) en Winkelhuren Amsterdam 2018 (Cushman & Wakefield).

De winkelleegstand verminderde het afgelopen jaar licht, zowel in Amsterdam als in de rest van het land. In Amsterdam daalde de leegstand van 3,6 procent vorig jaar naar 3,4 procent in 2018. Landelijk ging het van 7,6 procent naar 7,4 procent. De leegstand is het laagst in het centrum van Amsterdam met 2,1 procent. In stadsdeel Zuidoost is de leegstand het hoogst met 8,1 procent.

Het merendeel van de winkelhuurprijzen in de winkelgebieden is gelijk gebleven. Van de 128 onderzochte winkelgebieden zijn de winkelhuurprijzen in 80 gebieden gelijk gebleven en in 47 gebieden gestegen. Alleen in winkelcentrum Boven ’t Y in Noord zijn de markthuurprijzen gedaald.

Lees meer over

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.