Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock

Deal van het jaar: Rijkste man van Japan koopt Rokin Plaza van Vastned

Halverwege 2024 verkocht winkelbelegger Vastned Rokin Plaza in Amsterdam om meer financiële armslag te krijgen. Het pand kwam voor 100 miljoen euro in handen van TTY Management.

Tijdens de woontop werd de olifant in de kamer opzichtig genegeerd

Tijdens de woontop werd de olifant in de kamer opzichtig genegeerd

De woontop leverde nuttige procesafspraken op in de strijd tegen de woningnood. Maar zolang fundamentele vragen over de financiering van de woningmarkt onbeantwoord blijven, komt er nog steeds structureel te weinig van de grond, blogt woningmarktredacteur Sander van der Ploeg.

Een luchtfoto van Eindhoven. Foto: Shutterstock / Make more Aerials

ASML wil meebetalen aan duizenden nieuwe woningen in Brainport-regio

Chipmachinefabrikant ASML gaat investeren om de woningbouw rondom het bedrijf flink aan te jagen. De ambitie van de Veldhovense onderneming is om tot 2040 bij te dragen aan de bouw van 25.000 woningen. Hiermee wil het bedrijf helpen het tekort aan betaalbare huizen in de regio op te lossen.

Gemeente Eindhoven betaalt mee aan drie woningbouwprojecten

Gemeente Eindhoven betaalt mee aan drie woningbouwprojecten

De gemeente Eindhoven maakt geld vrij om drie stagnerende woningbouwprojecten vlot te trekken. Die moeten de Lichtstad in totaal 837 woningen opleveren.

Boris van der Gijp. Foto: Stichting HomePlan

Boris van der Gijp benoemd tot bestuursvoorzitter van Stichting HomePlan

Stichting HomePlan kondigt de wisseling aan van haar bestuursvoorzitter. De huidige voorzitter, Iskander Haverkate, draagt het stokje over aan Boris van der Gijp.

ABP en bpfBOUW kopen 75  nieuwbouwwoningen aan in Maarssen

ABP en bpfBOUW kopen 75 nieuwbouwwoningen aan in Maarssen

Het Dutch Social Impact Real Estate Partnership, beheerd door Bouwinvest namens pensioenfondsen ABP en bpfBOUW, koopt 75 nieuwbouwappartementen aan in Maarssen.

Vastgoedmarkt 50 jaar

In het jubileumjaar van Vastgoedmarkt publiceren we elke week een artikel over een prominent onderwerp in een bepaald jaar. Welke gebeurtenis van 1974 t/m 1983 was volgens jou het belangrijkst?
Beeld: Dennis van de Water/Shutterstock

Dit zijn de belangrijkste vastgoedtrends voor 2025

2024 was een jaar van terughoudendheid. De vastgoedsector maakte een pas op de plaats in afwachting van betere perspectieven. Aan dat hoofdstuk lijkt nu een eind te komen. Er is sprake van voorzichtig optimisme. Dit zijn de zes belangrijkste ontwikkelingen voor 2025 volgens Vastgoedmarkt.

Paul de Vries: ’Aantal huurwoningen blijft over het algemeen gelijk.’ Foto: Plaatwerk Fotografen

De Vries: 'We verwachten nog een kleine prijsstijging op de woningmarkt'

'Nu de rente een neiging heeft om te dalen, verwachten we nog een kleine prijsstijging, maar we zitten ver boven een langjarig gemiddelde van wat een koper die voor het eerst een woning koopt moet betalen,' zegt Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster.

2025: de markt is er klaar voor

2025: de markt is er klaar voor

Kunnen we positief zijn over 2025? Absoluut! Er liggen volop kansen die we kunnen verzilveren. Met een beteugelde inflatie en stabiliserende rentestappen van de ECB, kunnen we eindelijk door met geplande of uitgestelde investeringen. We kunnen weer vooruitkijken en ambitieuze plannen maken, blogt Pieter Hendrikse.

Foto: Manuel Hazeleger

'Ik gun iedereen één lastige periode, dan ontdek je of je de markt snapt'

Na een 35-jarige carrière won Anneke de Vries de Vastgoedmarkt Oeuvre award 2024. 'Verdiep je echt in waar je mee bezig bent en pak ook die impact die je kunt hebben. Waar je ook zit.'

Het nieuwe distributiecentrum van Seacon op logistiek bedrijventerrein Trade Port North Venlo.

Deal van het jaar: Corebeleggers terug in de logistieke vastgoedmarkt

Waarom het wél en geen toeval is dat dit jaar twee grote deals in logistiek vastgoed in Venlo plaatsvonden.

Private equity richt zich nu vooral op bestaande woningportefeuilles met verouderde woningen, zoals deze appartementen in Utrecht. Doel: laag inkopen, hoog verkopen.

Koopjesjagend durfkapitaal brengt woningmarkt weer in beweging

De rente is gekalmeerd, de energiecrisis onder controle en in Nederland is er eindelijk duidelijkheid over de huurregelgeving. Hoog tijd om het geld weer te laten rollen op de woningbeleggingsmarkt, toch? 'Het internationale kapitaal vliegt Nederland voorbij.'

Nu al woningdeal van het jaar: Eres verkoopt in één klap ruim drieduizend woningen

Nu al woningdeal van het jaar: Eres verkoopt in één klap ruim drieduizend woningen

De Canadese belegger Eres heeft in een grote beleggingsdeal ruim 60 procent van de portefeuille aan Nederlandse huurwoningen afgestoten. De woningen werden aan een consortium van beleggers en een family office verkocht voor een prijs die boven de boekwaarde ligt.

Het grootste nieuws op Prinsjesdag kwam dit keer niet uit Den Haag

Het grootste nieuws op Prinsjesdag kwam dit keer niet uit Den Haag

Het kabinet Schoof borduurt voor 99 procent voort op de plannen van Hugo de Jonge. Welke schadelijke gevolgen die plannen hebben voor de huurmarkt werd ironisch genoeg onderstreept door ander vastgoednieuws.

IVBN en Neprom gebruikten boterzachte bouwafspraken als drukmiddel in aanloop naar Huurwet

IVBN en Neprom gebruikten boterzachte bouwafspraken als drukmiddel in aanloop naar Huurwet

De IVBN en Neprom kwamen tijdens de overleggen in aanloop naar de Wet betaalbare huur telkens met nieuwe eisen naar Den Haag. De brancheclubs schrokken er daarbij niet voor terug de gemaakte bouwtoezeggingen in twijfel te trekken om maximale druk op beleidsmakers uit te oefenen.

Uitponden is het nieuwe flippen, maar waar blijft de huurder?

Uitponden is het nieuwe flippen, maar waar blijft de huurder?

Heimstaden en het Canadese Eres maken er geen geheim van dat ze hun 15.000 huurwoningen willen uitponden. Op het aantal van 4,5 miljoen huurwoningen lijkt dat niet veel, maar in tijden van een woningcrisis telt iedere woning. Een gevolg van uitponden is dat mensen hun huis verliezen. Waar blijven deze mensen?

Job Dura en Marieke Mentink van Dura Vermeer

Dura Vermeer: centrale regie nodig om woningmarkt uit slop te trekken

Centrale regie op het vinden en creëren van nieuwe woningbouwlocaties, minder ingewikkelde bouw- en beroepsprocedures, effectief samenwerken, netcongestie versneld aanpakken en consistent overheidsbeleid: Job Dura en Marieke Mentink van Dura Vermeer hebben genoeg ideeën om de ongezonde woningmarkt weer gezond te krijgen. 'We doen er zelf ook alles aan om het te fixen. Bij Dura Vermeer heerst een can do mentaliteit', aldus Dura en Mentink.

Fotograaf: Anneriet van der Spek

Hoe Barentsz de standaard zet voor compromisloze duurzaamheid in vastgoed

De bouwsector staat voor grote uitdagingen als het gaat om duurzaamheid, van het verminderen van CO₂-uitstoot tot het bouwen met biobased materialen. Bij Barentsz Ontdekkingshuizen zit duurzaam wonen en bouwen in het dna. Zowel in het ontwerp als in de productie- en bouwfase streeft het innovatieve bouwbedrijf naar 'compromisloze duurzaamheid'. 'We moeten niet als boekhouders alleen maar gericht zijn op de getallen. Uiteindelijk wil je huizen maken die prettig zijn om in te leven.'

Jessica Pilkes, Head of Asset Management Northern Europe

Flexibele indeling van ruimte voor alsmaar evoluerende behoeftes

Juist nu in een onzeker politiek en economisch klimaat is flexibiliteit essentieel in de logistieke sector. De vraag naar flexibele logistieke oplossingen groeit, maar wat houdt 'flexibiliteit' in de praktijk in? Volgens logistiek vastgoedexpert Jessica Pilkes, Head of Asset Management Northern Europe bij Prologis, draait het om duurzame, aanpasbare ruimtes die inspelen op de brede en steeds veranderende behoeften van klanten.

Duurzaamheid ontmoet design: biobased keukens in circulair kantoor

Duurzaamheid ontmoet design: biobased keukens in circulair kantoor

'Als je hier binnenkomt, dan ruik je het bos.' In de Kauwgomballenfabriek - een voormalig industrieel complex in Amsterdam - realiseert architect Roel Rutgers een superduurzaam kantoor. Alles is van hout of van biobased materiaal. Dus een betere plek voor de eerste grote toepassing van de biobased enduura® van Keller Keukens viel niet te bedenken.

Achterste rij van links naar rechts: Christian Ilias, Rob Simons, Wilbert Smits, Kees Mense, Steven Strobel, Marc Sluiter, Rob Dijkman en Ben van der Hoeven 
Voorste rij: Kai Mulder, Sandra Timmer, Rowena van Zanten, Jacqueline Ripzaad, Maurice Tulkens, Hans Bleiji en Mick Oltmans

Lichting van 17 MSRE-studenten afgestudeerd

Tijdens een feestelijke uitreiking in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam hebben op 28 november 2024 zeventien Master of Science in Real Estate-studenten hun diploma ontvangen van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). Het MSRE-alumninetwerk bestaat nu uit 628 afgestudeerden.