BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is de grootste gebiedsontwikkelaar in Nederland en is werkzaam vanuit vier kantoren gevestigd in Amersfoort, Amsterdam, Delft en Eindhoven. Sinds de oprichting in 1946 heeft BPD de bouw van ruim 384.000 woningen mogelijk gemaakt. Vandaag wonen meer dan één miljoen mensen in woonwijken waarin de hand van BPD zichtbaar is. In 2019 richtte BPD ‘BPD Woningfonds’ op, een fonds volledig bestaand uit duurzame en betaalbare nieuwbouwhuurwoningen voor huishoudens met een middeninkomen in Nederland. BPD is ook actief in Duitsland, waar het bedrijf vanuit zes regiokantoren werkzaam is onder de naam BPD Immobilienentwicklung. Zie ook www.bpd.nl of www.bpd.de.

BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling

Hoofdkantoor

Amsterdam

Type

Gebiedsontwikkelaar

Activiteiten

Wonen

Aantal werknemers

674

Provada

Hal 12, stand 48

Harm Janssen
Harm JanssenCEO
Alianne de Jong
Alianne de JongCFRO
Gea Voorhorst
Gea VoorhorstCOO

De kernwaarden van BPD

1

Wij staan voor een integrale aanpak

BPD ontwikkelt inclusieve gebieden en wijken waarin mensen wonen, werken en ontspannen.
2

Wij zorgen voor betaalbare woningen

BPD vindt dat wonen voor iedereen toegankelijk moet zijn én blijven.
3

Wij ontwikkelen duurzaam en verantwoord

BPD heeft de ambitie om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de samenleving
Reevedelta - Kampen
Reevedelta - KampenEen bijzondere landschappelijke gebiedsontwikkeling
De komende 10 jaar verrijzen circa 3.500 woningen in het nieuwe dorp Reeve en in de buurtschappen Zwartendijk, Venekwartier en Oeverwal langs het Reevediep. Met ruimte voor de rivier en ruimte om te wonen.
Wielewaal - Rotterdam
Wielewaal - RotterdamHerstructurering van een bestaande corporatiewijk
De Wielewaal is een groene wijk met van oudsher een sterke sociale cohesie. Community building met oude en nieuwe bewoners is een belangrijk onderdeel van de herstructurering. Al voor de start van de bouw.
Kazernekwartier Crailo
Kazernekwartier CrailoBehoud van cultureel erfgoed
Van cultureel erfgoed tot creatieve hotspot. In het groen, aan de rand van de Bussumerheide, ligt de voormalige Kolonel Palmkazerne. De historische gebouwen krijgen een nieuwe bestemming, als betaalbare woningen en bedrijfsruimten voor kunstenaars en ontwerpers van wereldfaam. Ook is er plek voor nieuwbouw, die zorgvuldig in de natuur wordt ingepast. Hier ontstaat een autoluw, duurzaam en toekomstbestendig buurtschap, waar bewoners samen leven en samen voor zorgen. Met Kazernekwartier Crailo wordt een afgesloten gebied toegankelijk voor de omgeving.

BPD op PROVADA

BPD staat op de vertrouwde plek in Hal 12, stand 48. Kom langs om ons te ontmoeten en bezoek een van onze panelsessies in Forum 2 op dinsdag of woensdag.
De projectlocatie van Hyde Park in Hoofddorp

BPD: 'Weinig partijen kunnen een groot project als Hyde Park afronden'

Ontwikkelaar BPD neemt het resterende belang van 50 procent in Hyde Park over van Snippe Projecten. BPD wordt daarmee voor 100 procent eigenaar van deze grootschalige gebiedsontwikkeling in Hoofddorp.

ASML dekt deels risico af bij woningbouwproject Veldhoven

ASML dekt deels risico af bij woningbouwproject Veldhoven

Chipmachinefabrikant ASML springt financieel bij, mocht een voorgenomen woningbouwproject van ontwikkelaar BPD en bouwer Van Santvoort in Veldhoven toch verliesgevend uitpakken.

Duitse huizenbouwers beginnen 2024 somberder dan ooit

Duitse huizenbouwers beginnen 2024 somberder dan ooit

Het vertrouwen van Duitse huizenbouwers is in januari verder gedaald naar het laagste niveau ooit gemeten, meldt het economische onderzoeksinstituut Ifo.

BPD schrapt bijna honderd banen door nieuwbouwmalaise

BPD schrapt bijna honderd banen door nieuwbouwmalaise

BPD schrapte afgelopen jaar bijna 15 procent van het personeelsbestand. Boosdoener is de tegenvallende verkoop van nieuwbouwwoningen.

BPD neemt zes ontwikkellocaties over van ZeemanVastgoed

BPD neemt zes ontwikkellocaties over van ZeemanVastgoed

BPD heeft een portefeuille met zes grond- en ontwikkelposities overgenomen van ZeemanVastgoed. Capital Value heeft de transactie namens de verkoper begeleid. De portefeuille telt circa 1.400 woningen.

Ontwikkelaar ArthurAmstrong verkocht eind december 215 te realiseren woningen in Amersfoort aan De Alliantie.

Ineens regent het bouwberichten. Is de ergste nieuwbouwellende voorbij?

Goed nieuws van het bouwfront de afgelopen weken. Steeds meer projecten lijken de slechte marktomstandigheden te trotseren. Is de ergste tegenslag voor bouwers en ontwikkelaars voorbij, of zijn dit welkome toevalstreffers?

Bouw 140 meter hoge woontoren MARK in Utrecht gaat door

Bouw 140 meter hoge woontoren MARK in Utrecht gaat door

Ontwikkelaar BPD gaat samen met TBI-bouwers J.P. van Eesteren en Koopmans de drie woontorens MARK in Utrecht realiseren. Het project moet ruim 1.000 woningen opleveren.

'Bedrijfsleven mag invulling Eindhovense bouwopgave niet dicteren'

'Bedrijfsleven mag invulling Eindhovense bouwopgave niet dicteren'

Chipmachinefabrikant ASML steekt miljoenen in de Eindhovense bouwopgave en meer bedrijven zullen dat voorbeeld volgen. Dat betekent niet dat het bedrijfsleven de plaatselijke en regionale bouwagenda gaat bepalen.

‘Publiek-private samenwerkingen passen bij de mentaliteit hier in het Zuiden. Dat onderlinge vertrouwen is elders behoorlijk zeldzaam, zeker in de vastgoedsector.’

'Mentaliteit van het Zuiden' moet grote Eindhovense bouwopgave vlottrekken

Eindhoven behoort zowel economisch als demografisch tot de snelst groeiende steden van Nederland. De woningbouw kan het tempo nauwelijks nog bijbenen. De stad, de regio en het bedrijfsleven werken samen om het tij te keren. 'We moeten dodelijk concreet zijn.'

Dringend advies aan nieuwe woonminister: 'Kom alsjeblieft niet met nieuwe regels'

Dringend advies aan nieuwe woonminister: 'Kom alsjeblieft niet met nieuwe regels'

Wat moet een nieuwe woonminister wel of juist niet doen om de woningbouw op gang te krijgen? Daarover debatteerden Wim Wensing, cio van Amvest en Harm Janssen, ceo van BPD tijdens de Expo Real in München. 'De gekste dingen kunnen nog gebeuren.'

Harm Janssen, nieuwe CEO BPD. Foto: Annick Elzenga

Harm Janssen nieuwe CEO van BPD: 'Grote en complexe opgave op woningmarkt'

Vanaf 1 december dit jaar zal Harm Janssen (49) aantreden als CEO en bestuursvoorzitter van BPD Europe B.V. Hiermee volgt hij Walter de Boer op die na 32 jaar BPD gaat verlaten.

'Die fixatie op betaalbare woningen is welhaast onnozel'

'Die fixatie op betaalbare woningen is welhaast onnozel'

De noodzaak van een grootschalige bouwopgave staat niet ter discussie. De manier om deze te realiseren des te meer, blijkt op de Provada. 'Het gaat zo echt serieus mis, jongens.'

Overzicht van de nieuwe woonwijk Park Triangel in Waddinxveen. Foto: Tobias Kleuver/ANP

'De vraag naar woningen is nog steeds gigantisch'

Ook gebiedsontwikkelaar BPD heeft last van het veranderde renteklimaat. Vooral kopers van woningen in het hogere segment haken af. Maar de situatie is niet vergelijkbaar met de vorige crisis, zeggen BPD-directeuren Harm Janssen en Esther Agricola. De vraag naar woningen is nog steeds groot. 'Veel mensen willen wel, maar kunnen nu even niet.'

Harm Janssen, directeur gebiedsontwikkelaar BPD. Foto: Annick Elzenga

'Wij hebben even genoeg van nieuwe ad hoc-maatregelen op de woningmarkt'

De Miljoenennota leverde voor BPD-directeur Harm Janssen geen verrassingen op. 'Ook wel eens fijn, zegt hij voorafgaand aan het Prinsjesdagdebat van Vastgoedmarkt. 'Genoeg gepraat nu, aan de slag.'

v.l.n.r. Kaj Deana, Marja Appelman, debatleider Servaas van der Laan, Harm Janssen, Bartjan Zoetmulder. Foto: Annick Elzenga

Marktpartijen snakken naar duidelijkheid na 'nikserige' Prinsjesdag

Prinsjesdag leverde geen vuurwerk op voor de vastgoedsector. Dat is niet per se goed nieuws. De Miljoenennota was zwijgzaam over de grote kwesties voor de woningmarkt, bleek ook uit het Prinsjesdagdebat van Vastgoedmarkt in de Haagse Nieuwspoort. 'Maar de regulering van de middenhuur gaat sowieso door.'

Ruud van Dam financieel directeur ontwikkeltak BPD

Ruud van Dam financieel directeur ontwikkeltak BPD

Ruud van Dam (52) is per 1 oktober benoemd tot financieel directeur bij BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. Hij wordt lid van het managementteam in Nederland onder leiding van algemeen directeur Harm Janssen.

Utrecht bouwde vanaf de jaren negentig met Leidsche Rijn de  grootste Vinexwijk van het land aan de toenmalige rand van de stad. Dat kunstje kan de stad niet zomaar herhalen in Rijnenburg.

'Wil Utrecht überhaupt wel een grote stad worden?'

Ondanks de bevolkingsgroei, de overspannen woningmarkt, de druk vanuit Den Haag, ontwikkelaars en corporaties blijft de polder Rijnenburg voorlopig groen. Maar hoe lang nog? 'Het water stroomt altijd naar het laagste punt.' Laatste deel van een drieluik over de groeipijnen van Utrecht.

Foto: Erik van ’t Woud / ANP / Hollandse Hoogte

'Nieuwbouwwoningen worden te klein, te duur en komen te laat'

Utrecht wil 60.000 woningen vooral binnenstedelijk bijbouwen. Ontwikkelaars zien liever geen hek om de stad en willen ook even daarbuiten aan de slag. Want aan de rand Utrecht ligt een leeg gebied dat al decennia een woonbestemming heeft: Rijnenburg - misschien wel de meest besproken polder van Nederland. Deel twee van een drieluik over de groeipijnen van de Domstad.