Absorberende bestrating voorkomt wateroverlast

Absorberende bestrating voorkomt wateroverlast

Bij de afgelopen duurzaamheidschallenge van Altera Vastgoed NV en The Green Village kwam de ZOAK- bestrating van TileSystems als beste uit de bus. Dit is bestrating die het regenwater absorbeert. "Een vernieuwende innovatie, die mogelijk snel in onze portefeuille kan worden geïmplementeerd," aldus de jury.

Op 28 mei organiseerden Altera Vastgoed NV en The Green Village een duurzaamheidschallenge.

The Green Village is een regelluw openlucht laboratorium voor duurzame innovaties op de TU Delft Campus. Hier bouwen, onderzoeken, testen en demonstreren onderzoekers en ondernemers in nauwe samenwerking met overheden en publiek hun duurzame innovaties in de woon-, werk- en leefomgeving. Er wordt gewoond, gewerkt én geleerd. Door aandacht te besteden aan technische, bedrijfseconomische, sociaal maatschappelijke en regel/beleidsmatige uitdagingen, helpt The Green Village innovatieve partijen versnellen van theorie naar praktijk.

Kandidaten en winnaars

Altera heeft uit alle innovaties er zes geselecteerd: Flowsand (AquaFlow), Bufferblock (Bufferblock BV), Spogro (Green Soil Bag B.V.), Flatmate (Sanura), ZOAK-bestrating (TileSystems) en Buffertrottoir (Waste Works).

De ZOAK-bestrating levert een bijdrage aan het terugdringen van zowel wateroverlast als hittestress.”

Deze zes innovaties vallen binnen de thema’s Klimaatadaptieve stad en Duurzaam bouwen & renoveren. Gericht op het gebied van hergebruik restwarmte, waterbuffering en vergroting van de biodiversiteit.

De zevenkoppige Altera jury heeft als winnaar ZOAK-bestrating van TileSystems gekozen. “Dit is een vernieuwende innovatie, die mogelijk snel in onze portefeuille kan worden geïmplementeerd en waarmee het een volgende stap kan zijn in het klimaatadaptiever en duurzamer maken van de portefeuille”, aldus de jury.

De ZOAK (Zeer Open Afval Keramiek) bestrating van Tilesystems absorbeert het regenwater, waardoor er mindert water afgevoerd hoeft te worden via traditionele afvoersystemen. In combinatie met diverse onderbouwsystemen, kan het gebufferde water in warme periodes via de bestrating verdampen, hetgeen zorgt voor verkoeling. Hiermee levert de ZOAK-bestrating een bijdrage aan het terugdringen van zowel wateroverlast als hittestress.

Altera en duurzaamheid

Altera streeft er naar om haar portefeuille blijvend te verduurzamen door de inzet van bewezen oplossingen en het blijvend zoeken naar duurzame technische innovatie die binnen de portefeuille past en toepasbaar is op bestaande- en/of nieuwbouw. Zo heeft Altera het afgelopen jaar de laatste fase afgerond om alle eengezinswoningen van zonnepanelen te voorzien en zijn er op diverse locaties iWells (batterijopslag zonne-energie) en Hydraloops (hergebruik water) als pilot geplaatst.

Dit artikel is gesponsord door Altera Vastgoed

Bezoek ook het partnerdossier op Vastgoedmarkt.nl.

Foto: Eyesmile Photography

Toekomstbestendig wijkwinkelcentrum biedt financieel en maatschappelijk rendement

Een toekomstbestendig wijkwinkelcentrum is méér dan een verzameling winkels: het zorgt ook voor sociale cohesie in een wijk, stelt Ellen Tak van Altera Vastgoed. 'Juist dat maakt het een heel interessant beleggingsproduct. Naast financieel rendement is maatschappelijk rendement ook belangrijk. Dat wil ik beleggers graag meegeven. Vanuit sociaal oogpunt, maar ook omdat dit de toekomstbestendigheid vergroot. En dat draagt uiteindelijk weer bij aan financieel rendement.'

Bouwers en ontwikkelaars maken impact met Build to Connect

Bouwers en ontwikkelaars maken impact met Build to Connect

Met een deelname aan Build to Connect is jouw team klaar voor de tweede helft van het jaar. Op 20 september gaan inmiddels al zestien teams bouwen aan een levensgrote kettingreactie tijdens het vastgoedevenement van het jaar: Build to Connect.

Martijn van Halem (links) en Roel van Wensen van het Fonds Vitale Kerngebieden aan de Binnenweg in Rotterdam.

Gemeente Rotterdam koopt panden met eigen fonds

Het Fonds Vitale Kerngebieden in Rotterdam is opgezet om leegstand tegen te gaan en winkelgebieden levendig te maken. Met het fonds gaat de gemeente winkelpanden opkopen, opknappen en verhuren aan geschikte kandidaten. Onlangs zijn de eerste vier panden aangekocht. 'We zetten in op beleid, Rotterdam gaat geen commerciële vastgoedportefeuille opbouwen.'

SG-adviseurs Iris Kampers en Bart Oosterhuis

ESG-adviseurs Savills: onze rol is om voor én met de klant vooruit te kijken

Van projectontwikkelaars, beleggers en grondeigenaren tot zakelijke huurders, logistieke ondernemingen en overheidsinstanties; alle klanten van Savills zien intussen het belang in van ESG, zeggen ESG-adviseurs Iris Kampers en Bart Oosterhuis van Savills in Nederland. Maar het kennis- en ambitieniveau verschilt. De ene klant kent de regelgeving van binnen en buiten en investeert al flink in duurzame maatregelen, terwijl de ander (nog) niet weet waar te beginnen.