Dat stelt Hylcke Okkinga, directeur Nederland van het beursgenoteerde logistieke vastgoedbedrijf Montea. Montea heeft een vastgoedportefeuille ter waarde van 1,1 miljard euro, waarvan ruim 400 miljoen in Nederland. Naast de vraag ‘welke ruimte is beschikbaar’ is volgens hem ook de vraag ‘welke ruimte willen we gebruiken’ van belang.
Okkinga is één van de deelnemers aan het debat, dat Vastgoedmarkt organiseert op de Provada in samenwerking met Buck Consultants International op dinsdagmiddag 4 juni om 15.45 uur in de stand van Vastgoedmarkt/Transformatieplein (stand 11, hal 11). Het debat handelt over de toekomst van logistieke bedrijventerreinen en het afkalvende maatschappelijk draagvlak voor nieuwe projecten.
Aanleiding voor de discussie vormt de aankondiging van het College van Rijksadviseurs een onderzoek te starten naar de mogelijk schadelijke gevolgen van de verdozing voor het landschap. Landschapsarchitect Berno Strootman, één van de drie leden van dit College, zal ook aanschuiven bij het rondetafelgesprek evenals Richard Elich, Business Development Manager DHG, en René Buck, directeur van Buck Consultants International. Gespreksleider is Erik Wiegerinck, senior redacteur Vastgoedmarkt.
‘Het is een goede zaak dat het College van Rijksadviseurs een onderzoek houdt’, oordeelt Okkinga. ‘Onze samenleving kan niet zonder logistiek. Het is belangrijk dat er maatschappelijk draagvlak blijft voor nieuwe ontwikkelingen die echt nodig zijn op weldoordachte locaties. Een goede regie is hiervoor zeer belangrijk. Ook kan de efficiëntie verbeterd worden. Bijvoorbeeld door beter om te gaan met de bestaande voorraad via slimme oplossingen: je moet niet denken in vierkante meters, maar in kubieke meters.’
Okkinga doelt onder meer op het in 2017 gelanceerde Stockspots, een online platform dat vraag en aanbod in magazijnruimte bij elkaar brengt en waarin Montea vorig jaar heeft geïnvesteerd. Stockspots richt zich op bedrijven in de Benelux die tijdelijk opslagruimte beschikbaar hebben en bedrijven die er behoefte aan hebben.
‘Ik geloof niet dat de logistieke sector nog sterk zal groeien’, betoogt Okkinga. ‘Kern van mijn visie is dat we naar een andere logistiek gaan met onder andere kleinere hubs aan de randen van steden. Dankzij uitgekiende algoritmes wordt de vraag steeds beter voorspelbaar van de internetverkopen en zal er ook veel beter op ingespeeld kunnen worden met logistieke systemen. Uiteindelijk is elk warehouse een discrepantie tussen vraag en aanbod. Opslag kost alleen maar geld.’