nieuws

DHG: Economisch belang ‘dozen’ niet uit het oog verliezen

Beleggingen

In de discussie over de ‘verdozing’ van Nederland mag het enorme economische belang van de logistieke sector niet ondergesneeuwd raken.

DHG: Economisch belang ‘dozen’ niet uit het oog verliezen
Een ontwikkeling van DHG in Oosterhout.

Dat stelt Richard Elich, business development manager DHG.  Met een portefeuille van circa 1 miljard euro is DHG marktleider in logistiek vastgoed in Nederland.  Elich is één van de deelnemers aan het debat, dat Vastgoedmarkt organiseert op de Provada in samenwerking  met Buck Consultants International op dinsdagmiddag 4 juni om 15.45 uur op de stand van Vastgoedmarkt/Transformatieplein (stand 11 , hal 11). Het debat handelt over de toekomst van logistieke bedrijventerreinen en het afkalvende maatschappelijk draagvlak voor nieuwe projecten.

Aanleiding voor de discussie vormt de aankondiging van het College van Rijksadviseurs een onderzoek te starten naar de mogelijk schadelijke gevolgen van de verdozing voor het landschap. Landschapsarchitect Berno Strootman, één van de drie leden van dit College, zal ook aanschuiven bij het rondetafelgesprek evenals Hylcke Okkinga, directeur Nederland van het Belgische logistieke vastgoedbedrijf Montea, en René Buck, directeur van Buck Consultants International. Gespreksleider is Erik Wiegerinck, senior redacteur Vastgoedmarkt.

‘Het is natuurlijk het goed recht van het College van Rijksadviseurs om een onderzoek te houden, maar niet vergeten mag worden dat in die logistieke centra hele serieuze bedrijven gehuisvest zijn zoals Coolblue, A.S Watson, Lidl, Hema enzovoorts en waarin in Nederland  vele tienduizenden mensen hun brood verdienen’, betoogt Elich.

Elich vindt wel dat de planning van logistieke ontwikkelingen bijsturing behoeft. ‘Je moet ze op strategische locaties neerzetten, met een goede infrastructuur en voldoende aanbod van arbeid.  Wat je niet wil is dat iedere ambitieuze wethouder aan de rand van de gemeente een logistiek bedrijventerrein plant. Dat moet je veel meer regionaal en provinciaal afstemmen. Wat dat betreft is Limburg een goed voorbeeld, hoe het ook kan.’

Verder meent Elich dat ook bestaande, verouderde bedrijventerreinen beter benut zouden kunnen worden. ‘Daar ligt nog een enorm potentieel. Bijna de helft van onze nieuwe ontwikkelingen vindt plaats in zogenoemde ‘brownfields’. Maar zeker met die hele grote nieuwe ontwikkelingen ontkom je niet altijd aan greenfields.’

Reageer op dit artikel