Jury voor StiB Award 2019 is compleet

Jury voor StiB Award 2019 is compleet

De jury van de Steden in Beweging (StiB) Award 2019 is compleet. Juryvoorzitter is opnieuw bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk van de Kamer van Koophandel.

De overige juryleden zijn directeur Vastgoed Nicole Maarsen van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, oprichter/eigenaar Robert Winkel van architectenbureau Mei Architects, emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw (TU Delft) en Vastgoedmarkt-hoofdredacteur Johannes van Bentum. Architect Robert Winkel is nieuw in het gezelschap. Hij vervangt zijn vakgenoot Paul de Ruiter, die uit de jury terugtrad om dit jaar een eigen project te kunnen inzenden voor deze prestigieuze prijs.

De award is een prijs voor het (bijna geheel) voltooide vastgoedproject dat door gebiedsversterking bijdraagt aan het intensiveren van de vitaliteit en dynamiek van de stad. Projecten konden tot 15 maart 2019 worden ingestuurd. Vastgoedmarkt heeft in totaal achttien inzendingen ontvangen.

Beoordelingscriteria

De vakjury zal maximaal vijf gekozen projecten bezoeken voor een rondleiding en een toelichting op het project. Aspecten waarop deze genomineerde projecten worden beoordeeld zijn:

  • is er rekening gehouden met de behoeften van (toekomstige) gebruikers?
  • hoe scoort het project op het gebied van duurzaamheid (ESG)?
  • is het omringende stedelijk gebied functioneel versterkt?
  • is de identiteit van de stad/wijk versterkt?
  • zet het project aan tot nieuwe bedrijvigheid en ondernemerschap?
  • verhoogt het project de sociale veiligheid in de stad?
  • is rekening gehouden met ‘het nieuwe winkelen/wonen/werken’?
  • is het project innovatief, bijzonder, een voorbeeld voor sector?

Uitgebreid verslag van jurybezoek

Van het jurybezoek wordt uitgebreid verslag gedaan op de site en in het maandblad Vastgoedmarkt. De winnaar wordt bekend gemaakt op donderdag 6 juni 2019 om 13.00 uur in de stand van Syntrus Achmea Real Estate & Finance op de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam.

Syntrus Achmea Real Estate & Finance hecht veel waarde aan de StiB Award. ‘Stedelijke vraagstukken vereisen steeds vaker integrale oplossingen, waarbij gemeenten, ontwikkelaars, beleggers en bewoners intensief samenwerken en het vastgoed fungeert als vliegwiel voor duurzame vernieuwing’, zegt Nicole Maarsen, directeur Vastgoed. ‘De winnaars van de afgelopen jaren zijn een bron van inspiratie voor iedereen die wil werken aan beter functionerende steden.’

Eerdere winnaars

De prijs ging in 2018 naar het gebiedsontwikkelingsproject Zwembad Hart van Zuid in Rotterdam. In 2017 won het transformatieproject Gasthuyspoort in Breda van de lokale ontwikkelaar Maas-Jacobs Vastgoed. In 2015 viel het project De Hallen in Amsterdam in de prijzen, een jaar eerder werd de gebiedsontwikkeling Rotterdam Central District door de vakjury uitverkoren. In 2013 werd de prijs voor het eerst uitgereikt aan het project Inverdan in Zaanstad.

De StiB Award startte in 2013 als initiatief van vastgoedmanager WPM Groep ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van deze onderneming. Vastgoedmarkt was vanaf het begin als mediapartner bij de prijs betrokken. Na de fusie van WPM Groep en Colliers begin 2016 is besloten de prijs bij Syntrus Achmea onder te brengen.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict’ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek ‘Online of Flatline’ bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.