Bij zakelijk vastgoed is al aangetoond dat het aanbrengen van zonnepanelen leidt tot hogere bezettingsgraden en daarmee hogere taxatiewaarden, wat voor zelfs de meest conservatieve partijen een mooie prikkel vormt.
Nog niet al te lang geleden hoorden we ook vanuit de hoek van de installateurs proactieve geluiden en initiatieven rondom duurzamer vormen van warmte-opwekking zoals warmtepompen en wijk- en stadsverwarming. Helaas is gebleken dat afgelopen tijd de verkoop van niet-duurzame cv-ketels fors is toegenomen en de groei van duurzame alternatieven is afgevlakt. Tegelijkertijd geven bouwers code rood af voor de woningmarkt. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit met elkaar samenhangt.
Den Haag voert de druk in de woningbouw op om gasloos te bouwen, gemeenten voeren ieder hun eigen grond- en woningbeleid zonder enige afstemming en de druk bij bouwers wordt groter en groter. Amsterdam roept haar eigen overheid zelfs op om geen reclame meer te maken voor de woningbeleggingsmarkt, maar ondertussen neemt de beleggingsdruk toe. De bouwers en ontwikkelaars zitten klem tussen publieke en private druk. Helaas lijkt de duurzaamheidsambitie hiermee het kind van de rekening te worden. Tijd om met elkaar, zowel publiek als privaat, na te denken hoe we hier verandering in kunnen brengen.
Over de auteur:
Wendy Verschoor Frics is voorzitter Rics Nederland en directeur van Videres