nieuws

Bouwers: code rood voor woningmarkt

Projectontwikkeling

Bouwers en projectontwikkelaars waarschuwen voor de aanhoudende schaarsteproblemen op de Nederlandse woningmarkt.

Bouwers: code rood voor woningmarkt
Nieuwbouwwoning in BPD-project Rietland Broekhorn, Heerhugowaard

Volgens brancheorganisatie NVB Vereniging voor Ontwikkelaars & Bouwondernemers zorgt een nijpend tekort aan bouwlocaties en het gebrek aan personeel op de bouwplaats dat de beoogde bouwproductie van 75.000 huur- en koopwoningen per jaar voorlopig niet wordt gehaald.

In de eerste helft van dit jaar verkochten de gezamenlijke projectontwikkelaars en woningbouwers in Nederland bijna 4 procent minder nieuwe koopwoningen dan een jaar eerder. NVB-directeur Nico Rietdijk spreekt van ‘code rood’. Vanwege het niet halen van de in de Nationale Woonagenda afgesproken aantallen blijft de druk op de woningmarkt onverminderd groot. Een jaar geleden waarschuwde de NVB al voor oververhitting van de markt voor nieuwbouwwoningen.

De NVB stelt dat, mochten de problemen niet worden opgelost, het voor starters binnen nu en twee jaar onmogelijk wordt om nog een woning in de Randstad te bemachtigen. Vooral rondom de grote steden is er woningschaarste, ook door een gebrek aan nieuwbouwlocaties en de stroperigheid van besluitvorming.

Bouwers en ontwikkelaars hebben grond voor 400.000 woningen, zo bleek eerder uit onderzoek van Vastgoedmarkt. Maar voor het grootste deel van die grond zou de bestemming eerst moeten veranderen in ‘wonen’.

Volgens de NVB wordt de kans voor starters op de woningmarkt nog eens verkleind doordat particuliere beleggers en speculanten de nog betaalbare woningen wegkapen, aldus de NVB. ‘Niet zelden worden koopwoningen met een woonlast van bijvoorbeeld 500 euro per maand vervolgens verhuurd voor 1.000 euro per maand of meer’, aldus Rietdijk. Hij roept de overheid op hiertegen op te treden.

De NVB heeft de jaarprognose voor 2018 naar beneden bijgesteld tot ongeveer 34.000 verkochte woningen. Eerder werd uitgegaan van 36.000 woningen. Volgens Rietdijk is de daling allesbehalve een hoopvol signaal. Het onderstreept volgens hem de noodzaak van ‘verstandig en gecontroleerd’ ingrijpen op de woningmarkt.

Reageer op dit artikel