Populariteit cv-ketels toegenomen

Populariteit cv-ketels toegenomen
cv-ketel

De groei van duurzame alternatieven zoals warmtepompen vlakt af en de verkoop van 'niet-duurzame' cv-ketels is fors toegenomen.

Dit blijkt uit de op 23 augustus gepubliceerde eerste Gasmonitor van Natuur & Milieu, Stedin en Alliander. Vorig jaar zijn 425.000 klassieke cv-ketels aangeschaft, 15.000 meer dan in 2016. Natuur & Milieu onderzocht samen met Stedin en Alliander welke warmte-installaties Nederland aanschaft: hr-ketels, warmtepompen, pelletkachels, biomassaketels, zonneboilers en inbouwkookplaten. Hiervoor is gekeken naar de verkoopcijfers van de afgelopen vijf jaar en het aantal aangevraagde subsidies.

Het gaat echter wel om cijfers die lopen tot en met 2017, voordat het kabinet gasloze nieuwbouw per 1 juli 2018 verplicht stelde. ‘Dit is opmerkelijk. We moeten juist van het aardgas af. De verkoop van duurzame alternatieven moet dus omhoog, die van hr-ketels zo snel mogelijk omlaag. Alleen zo kunnen we aan de klimaatdoelstellingen van het kabinet voldoen’, aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu.

Bij nieuwbouwhuizen stijgt de verkoop van hr-ketels explosief. In 2014 kreeg 51 procent van de nieuwbouwwoningen een hr-ketel, in 2016 was dit 75 procent van alle nieuwbouwwoningen. Een hr-ketel gaat vijftien jaar mee. Dit betekent dat tot 2031 75 procent van de nieuwbouwwoningen uit 2016 aan het gas vastzit.

Tussen 2015 en 2016 steeg de verkoop van warmtepompen met 44 procent. In 2017 steeg de verkoop met slechts 15 procent. De verkoop van hr-ketels daalde in 2016 maar steeg in 2017 weer met 3 procent. Klik hier voor de tabel met alle absolute verkoopcijfers. Koken op gas raakt echter uit. Elektrische inbouwkookplaten zijn populair: de verkoop hiervan stijgt, ten koste van gaskookplaten.

De ambitie van het kabinet-Rutte 3 is dat in 2050 alle huizen van het aardgas af moeten zijn. Per 1 juli 2018 is de gasaansluitplicht voor nieuwbouw komen te vervallen. In het klimaatakkoord worden nu afspraken gemaakt om de bestaande bouw, ruim 7 miljoen aansluitingen, aardgasvrij te maken. Welke haken en ogen de energietransitie voor de woningmarkt heeft, wordt op 11 september uitgelegd tijdens de Vastgoedmarkt Ontbijtsessie in Amsterdam.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.