Bouwinvest ontvouwt plan aardgasloze woningtransitie

Bouwinvest ontvouwt plan aardgasloze woningtransitie
Micha Reusen

Bouwinvest heeft het energieverbruik van het vastgoed in zijn portefeuilles met gemiddeld 2 procent per jaar verminderd sinds 2012. De woningportefeuille is echter nog voor 60 procent aangesloten op aardgas.

Dat laat Micha Reusen, CSR & Innovation manager Bouwinvest, weten. Bouwinvest wil een bijdrage leveren aan het realiseren van een CO2-neutrale, duurzame en gezonde leefomgeving. Dat is sinds 2012 gelukt. ‘De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor 40 procent van het wereldwijde energieverbruik en voor 30 procent van de jaarlijkse broeikasgasemissies. Bovendien is de bouwindustrie een grootverbruiker van grondstoffen. Als partij die wereldwijd belegt in vastgoed, voelen wij dan ook een verantwoordelijkheid om een rol te spelen bij het vinden van oplossingen’, aldus de duurzaamheidsspecialist van Bouwinvest.

Van de woningen in de Bouwinvest-portefeuille heeft 60 procent nog een aardgasaansluiting en voldoet nog niet aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, verklaart hij. ‘Voor 2030 wil de Nederlandse overheid dat 2 miljoen woningen van het aardgasnet zijn losgekoppeld. Dit betekent 100.000 tot 200.000 transformaties per jaar. Van de ruim 16.000 woningen in onze portefeuille heeft ruim 60 procent een aardgasgestookte cv-ketel.’

‘We staan nu voor de uitdaging om deze woningen, met een A, B of C label, op een verantwoorde en betaalbare manier te voorzien van een andere warmtebron. Tijdens de Vastgoedmarkt Ontbijtsessie presenteren we onze inzichten, dilemma’s en plannen die moeten leiden tot een aardgasloze en energiezuinigere woningportefeuille.’ Behalve Bouwinvest zullen tijdens deze kennissessie op 11 september ook Jaap van der Bijl (ceo Altera Vastgoed) en John Braakman (directeur Zon) hun best practices uit de doeken doen, terwijl Sven Bertens (hoofd research JLL) het laatste nieuws over de woningbeleggingsmarkt deelt.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.

ABP en bpfBOUW kopen 75  nieuwbouwwoningen aan in Maarssen

ABP en bpfBOUW kopen 75 nieuwbouwwoningen aan in Maarssen

Het Dutch Social Impact Real Estate Partnership, beheerd door Bouwinvest namens pensioenfondsen ABP en bpfBOUW, koopt 75 nieuwbouwappartementen aan in Maarssen.

Fotograaf: Anneriet van der Spek

Hoe Barentsz de standaard zet voor compromisloze duurzaamheid in vastgoed

De bouwsector staat voor grote uitdagingen als het gaat om duurzaamheid, van het verminderen van CO₂-uitstoot tot het bouwen met biobased materialen. Bij Barentsz Ontdekkingshuizen zit duurzaam wonen en bouwen in het dna. Zowel in het ontwerp als in de productie- en bouwfase streeft het innovatieve bouwbedrijf naar 'compromisloze duurzaamheid'. 'We moeten niet als boekhouders alleen maar gericht zijn op de getallen. Uiteindelijk wil je huizen maken die prettig zijn om in te leven.'

Jessica Pilkes, Head of Asset Management Northern Europe

Flexibele indeling van ruimte voor alsmaar evoluerende behoeftes

Juist nu in een onzeker politiek en economisch klimaat is flexibiliteit essentieel in de logistieke sector. De vraag naar flexibele logistieke oplossingen groeit, maar wat houdt 'flexibiliteit' in de praktijk in? Volgens logistiek vastgoedexpert Jessica Pilkes, Head of Asset Management Northern Europe bij Prologis, draait het om duurzame, aanpasbare ruimtes die inspelen op de brede en steeds veranderende behoeften van klanten.

Duurzaamheid ontmoet design: biobased keukens in circulair kantoor

Duurzaamheid ontmoet design: biobased keukens in circulair kantoor

'Als je hier binnenkomt, dan ruik je het bos.' In de Kauwgomballenfabriek - een voormalig industrieel complex in Amsterdam - realiseert architect Roel Rutgers een superduurzaam kantoor. Alles is van hout of van biobased materiaal. Dus een betere plek voor de eerste grote toepassing van de biobased enduura® van Keller Keukens viel niet te bedenken.