Studenten ontwerpen verticale boerderij in Bijlmerbajes

Studenten ontwerpen verticale boerderij in Bijlmerbajes
.

Veertien internationale studententeams van de Wageningen Universiteit strijden om het beste ontwerp voor een Groene Toren in het project Bajes Kwartier.

Een innovatief, hip en doordacht plan voor de herontwikkeling van één van de torens van de voormalige Bijlmerbajes moet Amsterdammers interesseren in de productie van gezond en duurzaam voedsel, waarbij innovatie en duurzaamheid centraal staan. Op 28 augustus 2018 presenteren de teams hun plannen.

Bajes Kwartier Ontwikkeling (een samenwerking van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, AT Capital en Cairn) wil het Bajes Kwartier omtoveren tot een nieuwe, energieneutrale wijk. De voormalige Vrouwentoren wordt een verticaal park met verticale landbouw.

De ontwerpen worden beoordeeld door een jury bestaande uit Nona Yehia van Vertical Harvest (Youtube, 3.58 min), Beatrix Alsanius (Swedish University of Agricultural Sciences), Jago van Bergen (Van Bergen Kolpa architecten), Michiel Klompenhouwer (Rabobank) en wordt voorgezeten door Aart Oxenaar van de Gemeente Amsterdam.

De Student Challenge ‘Design the Ultimate Urban Greenhouse’ is opgezet door Wageningen University & Research in samenwerking met Rabobank’s Banking for Food Inspiration Center, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, Klasmann-Deilmann, Bajes Kwartier Ontwikkeling en Fabrications.

Het Bajes Kwartier moet door zijn ontwerp het leven van zijn bewoners met gemiddeld drie jaar verlengen. Projectontwikkelaar AM won in september 2017 de door het rijk uitgeschreven tender voor herontwikkeling van de Bijlmerbajes. Er dongen vijf consortia mee in deze tender. De voormalige gevangenis werd in oktober 2016 door het Rijksvastgoedbedrijf in te koop gezet. Eerder maakte gemeente Amsterdam al bekend minimaal 1.000 woningen op het gevangenisterrein te willen realiseren.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.