'In het Amsterdamse Bajes Kwartier leven bewoners straks drie jaar langer'

'In het Amsterdamse Bajes Kwartier leven bewoners straks drie jaar langer'
AM ontwikkelt Bajeskwartier aan de H.J.E. Wenckebachweg in Amsterdam

'Mensen die straks naar het Bajes Kwartier verhuizen leven drie jaar langer dan andere Amsterdammers.' Dit zegt Eric Frijters, partner van Fabrications, over het misschien wel meest prestigieuze duurzaamheidsproject ooit: de transformatie van de Bijlmerbajes naar een total circulaire nieuwe stadswijk.

Frijters zei dit tijdens een gedetailleerde uiteenzetting van de plannen op het Vastgoedmarkt Transformatieplein tijdens de laatste uren van Provada 2018. ‘De wijk wordt ontwikkeld vanuit een holistische visie dat niet alleen in duurzaamheid voorziet, maar ook in gezond wonen en sociale cohesie.’
De Groene Toren moet een belangrijke eye catcher worden in de week. De voormalige vrouwenvleugel wordt gestript van haar gevel en ingericht als verticaal groen park dat ruimte biedt aan duurzame energieopwekking en stadslandbouw. ‘Alles wat er gaat groeien, is eetbaar.’
Een brede trap wikkelt zich om het gebouw heen en voert je dwars door de tuinen naar het uitzichtpunt bovenin. Ook is hier ruimte voor een klimwand.

De wijk krijgt 1.350 nieuwe woningen en hotspots zoals Dutch Design Super studio’s, eerdergenoemde Groene Toren, horeca en een school.
‘Vrijwel alles van de oude Bijlmerbajes wordt hergebruikt, vaak ook op een symbolische manier,’ vertelt Johan Snel van ontwikkelaar AM. ‘Zo worden de gevangenisdeuren gebruikt voor een brug. Uitsluiting transformeren we op deze manier symbolisch naar verbinding’.

Het project moet van duurzaamheid aan elkaar gaan hangen. Warmte wordt betrokken van een nabijgelegen datacenter. Zonnepanelen worden geintegreerd in geluidsschermen langs het spoor. Maar er zijn ook plannen voor de afvalverwerking. De Waste Transformers zorgen dat afval een bron wordt voor nieuwe energie op de locatie zelf. ‘Dit scheelt ook vervuilend vervoer. Normaal wordt een vuilniszak gemiddeld 86 kilometer vervoerd voordat hij verwerkt wordt,’zegt Frijters.

Tevens kunnen de bewoners volgens de plannen straks schone lucht inademen. Geen autovervoer en zestig parkjes en groenmassa maken van de huidige betonmassa straks een groen patchwork. Goed voor wateropname en luchtzuivering, zo is de bedoeling.
Sector banker Petran van Heel van ABN AMRO is verantwoordelijk voor de financiering. Hij zegt: ‘Het bijzondere aan dit project is dat de ontwikkelaars niet alleen kijken naar de nieuwe regelgeving op het gebied voor duurzaamheid. Ze willen meer dan dat de wetgeving straks voorschrijft. Dat maakt het toekomstbestendig’
Maarten Marcus van AM wijst er in dit verband nog op dat een speciale VVE niet alleen de sociale cohesie zal bevorderen, maar eventueel ook kan kiezen voor nieuwe systemen als de huidige ooit een keer verouderd raken. Zo blijft het een wijk die zijn tijd vooruit is.’