nieuws

AM wint tender Bijlmerbajes Amsterdam

Projectontwikkeling

AM, AT Capital en Cairn hebben het terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam Overamstel voor ruim 84 miljoen van het Rijksvastgoedbedrijf gekocht. AM realiseert er naar ontwerp van OMA en LOLA Landscape 1.350 woningen.

AM wint tender Bijlmerbajes Amsterdam
AM ontwikkelt Bajeskwartier aan de H.J.E. Wenckebachweg in Amsterdam

Dat bericht het Rijksvastgoedbedrijf op zijn website. Vijf consortia hebben voor de zomer een plan ingediend en een bod uitgebracht. In de beoordeling telde de kwaliteit van de plannen even zwaar mee als de hoogte van de biedingen. AM kwam als winnaar uit de bus van het terrein en de gebouwen aan de H.J.E. Wenckebachweg. De afgevallen partijen zijn ABC Planontwikkeling (Arnhem), Luchtplaats – een consortium van Wonam, KCAP, Zus en Manuelle Gautraud Architecture – Roundhill Capital, Rijnboutt en Vastint.

AM is de woningontwikkeldochter van het beursgenoteerde bouwbedrijf BAM. AT Capital is een Singaporese vermogensbeheerder, Cairn is een Nederlands-Duitse asset manager. De nieuwe autoluwe stadswijk krijgt de naam Bajes Kwartier. Het woningprogramma bestaat uit betaalbare starterswoningen, exclusieve huizen en zorgwoningen. Dertig procent wordt sociale huur, een substantieel deel valt in het segment middeldure huur. Vijf gevangenistorens worden gesloopt, een wordt getransformeerd tot ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw. Het bestaande hoofdgebouw van de gevangenis wordt het design cluster: een plek voor kunstenaars van internationale allure. Verder komen er horeca en een gezondheidscentrum.

Het gaat om 7,5 hectare eigen grond. Omgerekend bedraagt de koopsom 1.120 euro per m2 en 62.000 euro gemiddeld per te bouwen woning. Er staat momenteel bebouwing met een gezamenlijke vloeroppervlakte van ruim 80.000 m2, waarvan 64.000 m2 wordt gesloopt. De nieuwe woonwijk krijgt een stevig stedelijk karakter, maar ook is er veel groen met tuinen, hoven en waterpartijen. Parkeren moet ondergronds, de wijk is verder autoluw. De gemeente ontwikkelt er een school voor voortgezet onderwijs.

Alle gebouwen in het Bajes Kwartier worden volledig energieneutraal. De woningen zijn extreem goed geïsoleerd. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Daarnaast komt windenergie uit dakelementen met ingebouwde windturbines. Het organisch afval uit de wijk wordt omgezet in elektriciteit. Warmte in de winter en koude in de zomer komt via warmtepompen in de gebouwen. Er komen geen aansluitingen op aardgas. Voor wasmachines en afwasapparaten krijgt elk huis een aansluiting met warm water, op temperatuur gebracht met duurzame warmte.

Bij het bouwen van de wijk wordt 98 procent van het materiaal uit de gevangenis opnieuw gebruikt. De gevel van de bestaande verbindingsstraat vormt de plint van woongebouwen, gevels van de gevangenistorens worden gebruikt in nieuwe studentenwoningen. Beton en cement worden met nieuwe technieken gebroken en opnieuw gebruikt. Van oude celdeuren wordt een brug gemaakt. Zelfs de tralies komen terug, maar nu als balkonhekjes.

Reageer op dit artikel