nieuws

Rijk wil minstens 60 miljoen voor grond Bijlmerbajes

regios

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft op 4 oktober de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam te koop gezet. Het terrein van 7,5 hectare moet minstens 60 miljoen opleveren.

Er is ruimte voor 135.000 m2 bebouwing, waarvan minstens 70 procent uit woningen zal bestaan. Op 1 juli sloot de Bijlmerbajes (officieel: Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel) definitief als gevangenis en huis van bewaring. De gemeente Amsterdam heeft een nota van uitgangspunten vastgesteld over de toekomst van het gebied. Op basis daarvan kunnen geïnteresseerde partijen tot 8 december plannen indienen om het terrein te kopen.

In een eerste fase beoordeelt een selectiecommissie de globale plannen en de geschiktheid van de indieners. Daarna krijgen vijf tot zeven partijen de gelegenheid hun plannen verder uit te werken; zij krijgen daarvoor een bijdrage van 50.000 euro. Op 1 juni 2017 moeten de partijen hun definitieve plan indienen en een bod op het terrein doen. In september 2017 wordt de koper bekend.

Het terrein van de Bijlmerbajes ligt in Overamstel. Dat wordt een nieuwe wijk in stadsdeel Oost waar de komende jaren in totaal zo’n 5.000 woningen komen. Aan de westzijde van het spoor is het Amstelkwartier met voorzieningen als een basisschool, een kleine haven, een stadspark, winkels, een hotel en andere horecagelegenheden.

De locatie van de nieuwe stadswijk aan de Amstel, het centrum dichtbij, de uitstekende bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de aanwezigheid van cultuurhistorische elementen maakt het een aantrekkelijk gebied voor woningbouw. Aan de oostzijde van het spoor is onlangs in het deelgebied Kop Weespertrekvaart gestart met de bouw van 23 zelfbouwwoningen. Het terrein van de Bijlmerbajes ligt ten zuiden van de Kop Weespertrekvaart en direct naast het Amstelkwartier.

Meer informatie over de verkoop staat op Biedboek

Reageer op dit artikel