Ceo Dirk Anbeek stapt op bij Wereldhave

Ceo Dirk Anbeek stapt op bij Wereldhave

Ceo Dirk Anbeek verlaat per 1 april 2019 Wereldhave. Dat heeft de raad van commissarissen van het beursgenoteerde vastgoedfonds vanmorgen bekend gemaakt.

Anbeek volgt Thomas Heerkens op als algemeen directeur en directievoorzitter van Landal GreenParks. Hij zal zijn topfunctie bij Wereldhave uitoefenen tot 1 maart, en zal beschikbaar blijven voor lopende zaken tot 1 april. Anbeek maakte tien jaar lang deel uit van de directie van Wereldhave.

Anbeek wordt tijdelijk opgevolgd door commissaris Herman van Everdingen, wiens commissariaat per 1 april zou aflopen. Van Everdingen zal per 1 februari zijn commissariaat neerleggen. Hij zal de onderneming leiden samen me cfo Dennis de Vreede, die er nog geen jaar zit. De zoektocht naar een opvolger voor Anbeek wordt zeer binnenkort gestart.

Verder met carrière

In een toelichting stelt Anbeek: 'Dit is goed moment om het bedrijf te verlaten en verder te gaan met mijn carrière. Ik geloof dat na de succesvolle verkoop van Itis en de transformatie van Wereldhave in een volledig gefocuste onderneming is afgerond. Ik laat Wereldhave achter als een financieel stabiele en gezonde onderneming met een gespecialiseerde portefeuille winkelcentra en een stabiele organisatie.'

Anbeek volgde in 2012 de fel bekritiseerde Hans Pars op. Pars moest destijds het veld ruimen vanwege grote afboekingen op de internationale portefeuille, die toen nog sterk verspreid was over twee continenten en verschillende sectoren en enkele slecht uitgepakte acquisities in Engeland. Anbeek verkocht de Amerikaanse en Britse bezittingen in hoog tempo en smeedde de oudste beursgenoteerde vastgoedonderneming van Nederland vervolgens om in een reeks acquisities en disposities tot een op middelgrote winkelcentra gerichte vastgoedonderneming,. De onderneming is nu nog actief in Nederland, België en Frankrijk. Wereldhave betrad onder leiding van Anbeek in het najaar van 2014 de Franse markt met de aankoop van zes middelgrote winkelcentra voor de dagelijkse boodschappen voor 850 miljoen euro van Unibail-Rodamco.

Onder vuur

Onder analisten ligt Wereldhave de laatste jaren onder vuur vanwege de ondermaatse prestaties van het aandeel en bovenal de tegenvallende resultaten van de Franse portefeuille. In een reactie op het nieuws zei Degroof Petercam-analist Herman van der Loos 'absoluut niet verrast' te zijn door het vertrek van Anbeek. 'Dit hing al tijden in de lucht.' Vorig jaar noemde deze Belgische vastgoedanalist de Franse portefeuille een molensteen om de nek van Wereldhave. Al vindt Van der Loos  dat de lage beurskoers  zeker niet alleen valt toe te schrijven aan Anbeek. ' Vrijwel alle beursgenoteerde winkelvastgoedfondsen delen in het negatieve sentiment rond retail als gevolg van e-commerce.' Van der Loos vindt dat sentiment 'veel te negatief'. 'Maar als je in winkelvastgoed wilt beleggen, kun je beter in  de kwaliteitsporteuille van Unibail-Rodamco-Westfield stappen dan in Wereldhave.'

Volgens ING-analist Jaap Kuin is het Finse megawinkelcentrum Itis in het najaar van 2018 voor een te lage prijs verkocht. Van der Loos deelt die kritiek op de betaalde prijs niet. 'Wat ik wel zeer betreur is dat er geen zinnige bestemming is gegeven aan de opbrengst in de vorm van nieuwe acquisities. Er zijn alleen maar schulden afgelost.' In het najaar van 2018 verlaagde Moody's zijn kredietrating op Wereldhave vanwege de 'aanhoudend negatieve groei van de huurinkomsten en de afnemende onderliggende detailhandelsverkopen.'

Bejubelde start

In zijn beginjaren als ceo werd Anbeek alom geprezen vanwege zijn daadkracht. In april 2016 werd Anbeek genomineerd voor vastgoedman van het jaar. Europees kampioen in middelgrote winkelcentra – een oppervlakte van 20.000 tot 45.000 m2 – wilde Anbeek met Wereldhave worden. Hij gelooft heilig in focus en daarom moest alles wat geen middelgroot winkelcentrum is worden geliquideerd. Anbeeks carrière begon in Limburg bij chemiereus DSM. Het meest vormend was zijn tijd als financieel directeur bij ICA Ahold, dat middelpunt werd van een beursschandaal. Het heeft hem gevoelig gemaakt voor eerlijk zakendoen. Later werd hij verantwoordelijk voor het vastgoed bij Albert Heijn.

Wereldhave handhaaft zijn verwachtingen voor het direct resultaat over het boekjaar 2018 tussen de 3,30 en 3,35 euro per aandeel. Het dividend voor zowel 2018 als 2019 zal uitkomen op 2,52 euro. Op 8 februari publiceert het bedrijf zijn jaarcijfers. Na de bekendmaking won het zwaar ondergewaardeerde Midkap-aandeel 0,4 procent in de ochtendhandel..

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.