nieuws

‘Wereldhave krijgt Franse winkels maar niet rendabel’

Beleggingen

‘Wereldhave krijgt Franse winkels maar niet rendabel’
Docks Vauban in Le Havre

Frankrijk is de molensteen om de nek van Wereldhave. Om leegstand daar te voorkomen moet de vastgoedbelegger huren in winkelcentra verlagen.

Dit zegt analist Herman van der Loos van de Belgische beleggingsadviseur Degroof Petercam in het Financeele Dagblad van 6 februari. Een dag eerder werd bekend dat cfo Robert Bolier na vier jaar niet opgaat voor een tweede termijn.

De huurinkomsten van Wereldhave daalden in Frankrijk in 2017 met 11 procent naar 41 miljoen euro. Van der Loos: ‘Die winkelcentra moeten het vooral van de lokale of regionale bezoekers hebben en de regio heeft het in Frankrijk nog steeds moeilijk.’ Vervanging van het management vorig jaar heeft nog niet tot merkbare resultaten geleid.

Wereldhave betrad in het najaar van 2014 de Franse markt met de aankoop van zes middelgrote winkelcentra voor de dagelijkse boodschappen voor 850 miljoen euro van Unibail-Rodamco. De winkelcentra, onder meer in Rouen, Straatsburg en Bordeaux, waren voor 91 procent verhuurd. De belofte om die bezettingsgraad te verhogen naar 96 à 97 procent is niet waargemaakt. Unibail-Rodamco en Klépierre melden wel stijgingen van de huurinkomsten in Frankrijk. Deze partijen richten zich op de duurdere centra bij de grote steden.

Wereldhave verlaagt zijn dividenduitkering in 2018 met 18 procent, zo werd 2 februari bekend. Dat is volgens het vastgoedfonds nodig voor investeringen waarmee winkelcentra aantrekkelijk blijven. De belegger boekte een 30 procent lagere nettowinst. In 2017 kwam die winst uit op 84,3 miljoen euro tegen 120,8 miljoen euro een jaar eerder. Het vastgoedfonds waardeerde bovendien zijn vastgoedportefeuille af met 65 miljoen euro.

Zie ook: Wereldhave onderuit na verlaging dividend en winstdaling en De Vreede nieuwe cfo Wereldhave.

Reageer op dit artikel