Oppositie: geen huurverhoging per 1 juli om corona

Oppositie: geen huurverhoging per 1 juli om corona

De linkse oppositie in de Tweede Kamer wil dat de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli dit jaar niet doorgaat vanwege de coronacrisis. De eerder aangekondigde maatregelen voor bescherming van huurders in deze crisistijd zijn volgens PvdA, GroenLinks en SP onvoldoende.

De huren in de sociale sector kunnen per 1 juli maximaal 6,6 procent stijgen. Dat vinden de drie partijen veel te hoog. Ze wijzen daarbij op de onzekere economische tijden en de inkomensgevolgen daarvan voor veer mensen. In de vrije sector geldt geen maximum huurverhoging. Wel zijn er in plaatsen als Amsterdam en Utrecht al zogeheten middenhuurakkoord gesloten waarbij de huurstijging wordt beperkt tot 1 procent boven het inflatieniveau. Dit moet de beschikbaarheid van woningen met een middenhuur vergroten.

Wettelijk plafond

Eerder had de Woonbond al aangedrongen op een sterke matiging van de huurverhogingen. De bond heeft daarom een oproep gedaan aan de Tweede Kamer om het wettelijk plafond van inflatie (+2,5 procent) tijdelijk te verlagen. ‘Alleen een lager wettelijk plafond garandeert dat er per 1 juli geen huurverhogingen van 5,1 procent kunnen worden gevraagd’, aldus de Woonbond.

Akkoord met beleggers

Nog geen drie weken geleden sloten de beleggers al met minister Van Veldhoven een akkoord dat huurders in coronatijd moet beschermen. Zo worden er geen mensen uitgezet bij betalingsachterstanden tenzij er sprake is van criminele activiteiten of overlast. Ook kunnen tijdelijke huurcontracten voor de duur van de crisis worden verlengd. De minister heeft hiervoor een spoedwet ontworpen die woensdag 15 april wordt besproken in de Tweede Kamer.

Volgens PvdA, GroenLinks en SP gaan deze maatregelen om huisuitzettingen te voorkomen niet ver genoeg. Als een verhuurder wil verbouwen, kan een huurder volgens de oppositiepartijen alsnog het huis worden uitgezet.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.