Beleggers akkoord: geen huisuitzettingen tijdens coronacrisis

Beleggers akkoord: geen huisuitzettingen tijdens coronacrisis

Tijdens het verdere verloop van de coronacrisis zullen geen huurders hun huis worden uitgezet en worden tijdelijke huurcontracten verlengd. Dit zijn minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen), huurdersbelangenverenigingen en brancheorganisaties waaronder Vastgoed Belang en IVBN overeengekomen.

Het kabinet heeft maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen op korte termijn in de financiële problemen komen. Voor huurders die ondanks die maatregelen niet de maandelijkse huur kunnen betalen, spannen verhuurders zich in om maatwerk te leveren. Tevens zullen verhuurders geen incassokosten doorberekenen aan huurders die door het coronavirus in de problemen zijn gekomen. Daarnaast worden er gedurende de coronacrisis geen huisuitzettingen gedaan. Tenzij er evidente redenen zijn, zoals criminele activiteiten of extreme overlast.

Verlenging huurcontracten

Het Kabinet zal het daarnaast via spoedwetgeving mogelijk maken dat tijdelijke huurcontracten kunnen worden verlengd voor een tijdelijke periode tijdens deze crisis. Voor verhuurders en huurders die al overeengekomen waren dat het huurcontract verlengd zou worden naar een overeenkomst voor onbepaalde tijd heeft deze maatregel geen gevolgen.

Niet aangeslotenen

De woonpartijen vertegenwoordigen ruim 80 procent van de huurhuizen in Nederland. Van de commerciële huurwoningen is meer dan de helft van de verhuurders geen lid van een verhuurdersorganisatie. De minister verwacht desalniettemin dat er met deze afspraken passende stappen zijn gezet om ten tijde van de coronacrisis geen huisuitzettingen te doen. Indien blijkt dat afspraken niet nageleefd worden of verhuurders die niet aangesloten zijn bij een verhuurdersorganisatie toch overgaan tot huisuitzettingen is een wettelijke maatregel niet uitgesloten.

Zorgen om inkomensval

Eerder had de Woonbond samen met andere maatschappelijke organisaties al een oproep gedaan om huisuitzettingen tijdens deze periode op te schorten. Wel leven er volgens de huurdersbelangenorganisatie nog veel zorgen bij huurders over de huurbetaling. Velen verwachten de huur niet meer te kunnen betalen, doordat ze door de coronacrisis te maken krijgen met een lager inkomen.

Beperkte huurverhoging

De Woonbond dringt aan op sterke matiging van de huurverhogingen.  De bond heeft daarom een oproep gedaan aan de Tweede Kamer om het wettelijk plafond van inflatie +2,5 procent tijdelijk te verlagen. 'Alleen een lager wettelijk plafond garandeert dat er per 1 juli geen huurverhogingen van 5,1 procent kunnen worden gevraagd', aldus de Woonbond.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.