Amazon Prime Day ook in Nederland

Amazon Prime Day ook in Nederland
Amazon

Amazon organiseert zijn jaarlijkse zomeruitverkoop Amazon Prime Day voor het eerst in Nederland. Op 16 en 17 juli krijgen prime-leden flinke kortingen op het assortiment.

Dat blijkt uit een melding van de Amerikaanse webgigant. De prime-leden in Nederland hebben van 12.00 uur op 16 juli tot 24.00 uur op 17 juli exclusieve toegang tot ‘duizenden aanbiedingen’. De aankopen en bezorgingen lopen wel via de Duitse Amazon-dochter. De leden betalen jaarlijks 119 dollar voor onbeperkt gratis bezorgen en toegang tot de eigen videodienst van Amazon. Prime werd in Nederland in 2017 geïntroduceerd.

Uit de introductie van de koopjesdag is af te leiden dat Amazon interesse heeft in de Nederlandse retailmarkt. De Europese vice-directeur bevestigt dat in Het Parool. Hij verwijst naar de Nederlandse voorliefde voor koopjes. Hij voegt eraan toe dat het webplatform (nog) geen fysieke vestiging in Nederland nastreeft. De afgelopen jaren verwachtten kenners dat Amazon een groot logistiek centrum in ons land zou vestigen. Begin dit jaar werd echter duidelijk dat Amazon nieuwbouw wil realiseren net over de grens in Duitsland.

Prime Day beleefde zijn debuut in 2015, schrijft website Emerce.nl. Het is pas in tien landen geïntroduceerd. In de VS draaide Amazon op deze dag een extra omzet van 630 miljoen dollar. Duitsland was met 175 miljoen een goede tweede. Amazon Prime telt alleen al in de VS 100 miljoen leden. Nederlandse webplatforms en retailers volgen de stappen van Amazon met argusogen, hoewel marktleiders als Bol.com en Coolblue publiekelijk zeggen eventuele concurrentie van hun Amerikaanse evenknie niet te vrezen.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.