nieuws

Marktaandeel Airbnb op hotelmarkt omhoog

Financieel

In 2017 werden in Amsterdam bijna 2,1 miljoen overnachtingen via boekingsplatform Airbnb geboekt. Dat is een stijging van meer dan 25 procent in vergelijking met 2016.

Marktaandeel Airbnb op hotelmarkt omhoog

Dat blijkt uit het Airbnb rapport van vastgoedadviseur Colliers International en Hotelschool The Hague dat op 15 maart is gepubliceerd. Ter vergelijking: in Berlijn werden vorig jaar 2,2 miljoen overnachtingen geboekt en in Londen 6,7 miljoen. Airbnb-overnachtingen blijven in dezelfde Amsterdamse wijken geconcentreerd. Oud-West/De Baarsjes is nu de populairste bestemming van de stad en nam daarmee de eerste plek over van de huidige nummer twee, Centrum-West.

Ook in de andere drie grote steden groeide Airbnb hard. In Utrecht verdubbelde het aantal overnachtingen naar 156.000, in Rotterdam steeg het aantal met 32 procent naar 154.000 en in Den Haag was de groei 46 procent en werden 184.000 overnachtingen geboekt. Nederland is in trek bij toeristen uit het binnen- en buitenland.

Het aantal hotelovernachtingen groeide in Nederland beduidend harder dan gemiddeld in de rest van Europa: 9 tegenover 5 procent. In Amsterdam was de plus zelfs 12 procent (15,6 miljoen overnachtingen). De groei van Airbnb in Amsterdam was vorig jaar echter nog groter. Hierdoor liep het marktaandeel van Airbnb op tot bijna 12 procent. In Utrecht wordt zelfs 1 op de 5 overnachtingen geboekt via het platform.

Dirk Bakker, Head of EMEA Hotels van Colliers International: ‘Nederlandse hotels doen het internationaal gezien erg goed. De nog hogere groeicijfers van Airbnb laten zien hoe populair dit platform is en een permanente plek heeft veroverd in het hotellandschap. Wij verwachten dat het marktaandeel uitkomt tussen 12 en 14 procent.’

Jeroen Oskam, director Research van Hotelschool The Hague vult aan: ‘Ons onderzoek nuanceert het beeld dat de groei van Airbnb afvlakt. Weliswaar groeit het aantal accommodaties op Airbnb beperkt, maar het totaal aantal overnachtingen en bezoekers blijft hard groeien.’

Reageer op dit artikel