nieuws

Labelverplichting maatschappelijk vastgoed

Financieel

Net als voor kantoren zit er ook een labelplicht voor maatschappelijk vastgoed aan te komen. Vraag is nog, wordt het een label C of label A-verplichting?

Labelverplichting maatschappelijk vastgoed

Dat meldt Bouwstenen voor Sociaal. Op basis van recent onderzoek concludeert ECN dat ook voor schoolgebouwen en zorgvastgoed een labelverplichting een effectief beleidsinstrument is. Voor kantoren geldt al een label C-verplichting in 2023. Voor maatschappelijk vastgoed nog niet.

Of er ook een labelverplichting voor scholen en zorgvastgoed moet komen, is nog onderwerp van gesprek. Minimaal C lijkt logisch, maar gezien de klimaatdoelstelling en de ambities van de overheid zoals bijvoorbeeld vastgelegd in het Energieakkoord en het kabinetsbeleid, is een label A-verplichting ook een optie. De kosten van een label A-verplichting zijn uiteraard hoger.

In het ECN-rapport zijn op basis van referentiegebouwen maatregelenpakketten opgesteld en berekeningen gemaakt van de energiebesparingen, investeringskosten, opbrengsten en terugverdientijden.

Download hier het hele ECN rapport .

Reageer op dit artikel