nieuws

De Alliantie zet met stroomopslag volgende stap

Data en technologie

 Nog niet zo gangbaar is het opslaan van de zonnestroom in een woongebouw. Daar willen woningcorporatie de Alliantie en iwell verandering in brengen.

De Alliantie zet met stroomopslag volgende stap

Zij hebben daarom een batterij geplaatst in een appartementencomplex aan de Wingerdweg in Amsterdam-Noord. Hierdoor blijft ruim zestig procent van de stroom binnen het pand in plaats van dertig zonder batterij.

De Alliantie doet deze proef om algemene ruimtes in appartementengebouwen energieneutraal te maken, dat wil zeggen dat de energierekening over een heel jaar tenminste nul euro is.

De galerijlampen zijn vervangen door LED-verlichting en op het dak liggen zonnepanelen. De opgewekte zonne-energie wordt gebruikt voor de algemene ruimtes en het restant wordt opgeslagen in een speciale batterij. Pas wanneer deze leeg is, wordt stroom van de energieleverancier gebruikt. Als hij vol is, kan de overtollige stroom worden terug geleverd. Zo komt de leverancier pas in beeld als er te weinig of te veel energie is opgewekt om de algemene ruimtes van stroom te voorzien, aldus de Aliantie.

Het thuisgebruik van een batterij voor stroomopslag gebeurt nog maar weinig in Nederland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland. Terwijl er toch veel winst mee te behalen is. Zo kan deze batterij niet alleen stroom opslaan, maar ook stroompieken verlagen, bijvoorbeeld wanneer de lift in beweging komt. Naast een besparing op de energierekening neemt ook de uitstoot van CO2 met ruim 3.100 kilogram per jaar af. Verduurzamen en besparen gaan dus hand in hand, nu ook in Nederland.

Eerder installeerde iwell een batterij bij Woonbedrijf in Eindhoven. De resultaten zien er tot nu toe goed uit.

Reageer op dit artikel