nieuws

Tulpenmanie in hoofdstad: wonen voor 143 euro per m2

Beleggingen

De waarschuwing dat aspirant-Amsterdammers de hoofdstad de rug dreigen toe te keren is getuige de huur- en koopprijzen niet besteed aan eigenaren en beleggers. 

Tulpenmanie in hoofdstad: wonen voor 143 euro per m2
Wonen in Amsterdam

Gisteren waarschuwde de NVM voor het naderen van de bovengrens wat betreft de huurstijgingen in Amsterdam. Volgens scheidend NVM-voorzitter Ger Jaarsma staan woningen in de hoofdstad door de hoge huurniveaus soms maanden leeg. Verhuurders staan volgens hem op een kruispunt door de afvlakkende huizenprijzen, of ze verkopen nu nog hun pandjes met forse winst, of ze houden ze voor langere tijd aan.

Bijzondere transactie

Wooninfo.nl een informatiesite en meldpunt voor huurders en eigenaars bewoners in Amsterdam, Leiden, Haarlem, Zaanstad en de regio, houdt sinds begin 2019 via Funda en kamernet.nl de extremen op de Amsterdamse woningmarkt bij. Gert Jan Bakker, consulent Meldpunt Ongewenst Huurgedrag meldde gisteren via Twitter nog een bijzondere transactie. Een 1 kamer-appartement van 19 m2 aan de Zuid-Hollandstraat in Buitenveldert dat eind mei 2019 nog te koop stond voor 150.000 euro, is inmiddels opnieuw in de verkoop genomen, maar dan voor 166.000 euro.

‘Ideaal voor een starter’

Daarmee is de studio met een vierkante meter prijs van 8.736 euro nog aan de goedkope kant. Een hok van 20m2 aan de Nieuwezijdsvoorburgwal, centraler kun je nauwelijks zitten in Amsterdam, staat te koop voor 250.000 euro. Correctie: stond te koop, want inmiddels is de kamer met  ‘echte Riviera Maison uitstraling’ al onder voorbehoud verkocht. Logisch, want de woning is volgens de makelaar ‘ideaal voor een starter, een student of gewoon als pied-a-terre.’ De mogelijkheid om het pand voor de lange termijn te verhuren maakt het pand ‘dus ook voor kleine beleggers is dit een zeer interessant object.’

Niet-roken

Wie als (koop)starter of student de Amsterdamse huurmarkt betreedt, stuit ook op de constructie veel geld, voor weinig vierkante meters. Een kamer van 7 m2 op de Admiraal de Ruijterweg in West stond begin 2019 op de site Kamernet.nl voor 865 euro. In het reguliere huursegment (via Funda) is het al niet veel beter. Voor een studio van 34 m2 nabij het Weesperplein ben je op dit moment 1.800 kwijt. En blijkens de Engelstalige advertentietekst mag je daarvoor niet eens een sigaretje in je prijzige appartement opsteken. Een appartement aan de Johannes Vermeersstraat spant de kroon: 5.000 euro per maand voor 35m2, ofwel 143 euro per vierkante meter. Het betreft dan wel een serviceflat.

 

Reageer op dit artikel