Huurder haakt af bij 1.700 euro

Huurder haakt af bij 1.700 euro

Verhuurders staan volgens scheidend NVM-voorzitter Ger Jaarsma door de afvlakkende prijsstijgingen op een kruispunt wat betreft hun woningbezit.

In een interview met persbureau ANP vertelt Jaarsma dat huurwoningen met torenhoge huurprijzen steeds vaker in de verkoop gaan. Volgens Jaarsma is het lastig voor verhuurders om ze aan de man te brengen en staan ze, bijvoorbeeld in Amsterdam, soms maanden leeg.

Nijpend tekort

'Wat wij van onze makelaars horen is dat niet iedereen meer bereid is om een hoge huur te betalen. Als huurders weglopen moet een verhuurder of in prijs zakken of de woning verkopen', licht Jaarsma toe. Dat de huurprijzen zover oplopen komt volgens hem doordat er een nijpend tekort is aan huizen die beschikbaar zijn voor de vrije huur. Bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal liet Jaarsma eerder weten dat met name nieuwbouwwoningen onbetaalbaar zijn geworden.

Zij willen ook nog op vakantie en uit eten”

Volgens Jerry Wijnen, baas de Amsterdamse makelaarsvereniging MVA, willen huizenzoekers sinds begin dit jaar voor een appartement van zo'n zestig vierkante meter binnen de ring niet meer dan maximaal 1. 700 euro per maand aan kale huur betalen. De vraag van rijke expats loopt volgens hem terug; de woningzoekers in de hoofdstad zijn nu vaker  IT-specialisten uit het voormalig Oostblok. Maar ook het plafond bij de Nederlandse burgers is bereikt, stelt Wijnen. 'Zij willen ook nog op vakantie en uit eten.'

Verkopen of aanhouden

Daarnaast dringt het besef door dat de woningprijzen op de koopmarkt waarschijnlijk niet veel verder omhoog gaan, voegt Jaarsma toe. Verhuurders staan volgens hem voor een beslissing om of nu met een flinke winst te verkopen of de woning voor een langere tijd aan te houden.

Institutionele beleggers

De verhuurders die hun woningen in de verkoop zetten, zorgden er afgelopen kwartaal mede voor dat het aantal verkochte bestaande woningen hoger was dan een jaar geleden. Institutionele beleggers als pensioenfondsen houden hun woningenportefeuilles nog wel aan, aldus de makelaars. 'Zij zijn minder impulsief en zitten er voor een langere termijn', aldus Jaarsma.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.