'Meldpunt voor klachten over nieuwe huisvestingsverordeningen'

'Meldpunt voor klachten over nieuwe huisvestingsverordeningen'

De vereniging van particuliere vastgoedbeleggers Vastgoed Belang heeft een meldpunt beschikbaar gesteld waar verhuurders klachten en problemen kunnen melden die worden ervaren als gevolg van nieuwe huisvestingsverordeningen.

Directe aanleiding voor het meldpunt is de onder veel protest aangenomen huisvestingsverordening in Den Haag. Het doel van het meldpunt is om signalen vanuit verhuurders te verzamelen en deze ter evaluatie aan de betrokken gemeenten te overhandigen.

Soortgelijke verordening

De recentelijk aangepaste huisvestingsverordening in Den Haag stelt op lokaal niveau inkomenseisen en vergunningen verplicht voor een groot deel van de vrije huursector. Ook in Zoetermeer is een soortgelijke verordening sinds kort van kracht. Door deze knellende voorwaarden ontstaat volgens Vastgoed Belang een mismatch tussen vraag en aanbod. 'Vele huurders zullen hier de dupe van worden. De doorstroming stokt, en voor huurders die net boven de gestelde inkomenseisen zitten zal het nog lastiger worden een geschikte huurwoning te vinden.'

'Politieke kunstgreep'

Ook verhuurders worden volgens de vereniging door deze 'politieke kunstgreep' met verschillende problemen geconfronteerd. 'Denk aan trage gemeentelijke procedures voor het aanvragen van een vergunning, wachten op credit checks, en het opstellen van WWS-puntentellingen. Extra kosten, leegstand en inkomstenderving worden hierdoor reële problemen voor een groot deel van de verhuurders in het middensegment.'

Betrokken gemeenten

Vastgoed Belang stelt pal te staan voor de belangen van deze verhuurders. 'Door het openen van een meldpunt krijgen zij een centraal punt om hun klachten te melden. Met de verzamelde input kan Vastgoed Belang de negatieve gevolgen van de Huisvestingsverordeningen onder de aandacht brengen bij de betrokken gemeenten.'

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.