Huurwoning in Amsterdam 'geen goed beleggingsproduct'

Huurwoning in Amsterdam 'geen goed beleggingsproduct'

Het optuigen van nieuwe bouwprojecten met huurwoningen in Amsterdam is op dit moment geen goed beleggingsproduct. Dit zegt Wim Wensing van Amvest in het Financieele Dagblad.

Het FD maakte een rondgang onder marktpartijen in de Amsterdam. Hieruit blijkt dat ontwikkelaar en beleggers door de huidige regels van de gemeente Amsterdam woningbouwprojecten niet rendabel krijgen. Daarom laten zij grondposities in Amsterdam Zuid-Oost en -Noord braak liggen.

Een van die beleggers is Amvest. 'We kijken de kat uit de boom', zegt Wim Wensing, hoofd investeringen bij de belegger en ontwikkelaar tegen het FD. Hij zegt geen haast te hebben met het bouwen van middeldure woningen op twee bedrijventerreinen in Amsterdam Noord. Eerder toonden Wensing en Nicole Maarsen van Syntrus Achmea Real Estate & Finance al een grote terughoudendheid tijdens een bijeenkomst van het Vastgoedmarkt Executive Expert Panel in januari 2019.

Stringente voorwaarden

'We kunnen er onder deze stringente voorwaarden geen goed beleggingsproduct van maken zonder in te boeten op de kwaliteit van de woningen', aldus Wensing. De gemeente Amsterdam voerde de afgelopen jaren de regel in dat bij nieuwbouwprojecten 40% van de woningen in de sociale sector valt, 40% voor minimaal 25 jaar middenhuur is en 20% dure huur en koop. Ook geldt er maximum huurverhoging voor de middenhuur woningen.

Voldoende inschrijvingen

Ook andere bouwers en beleggers laten zelfde kritische geluiden horen. Volgens de gemeente Amsterdam zijn er echter nog voldoende inschrijvingen voor nieuwe woningbouwprojecten. Wel geeft de gemeente toe dat het lastiger ligt bij het transformeren van bedrijventerreinen en kantoren omdat de eigenaar dergelijke posities ook op een andere manier kan uitbaten.

Gebrek aan vertrouwen

De laatste stellingname is opvallend in het licht van de torenhoge woningbouwambitie van de gemeente in Haven-Stad. In het Noord-Westelijk havengebied moeten de komende decennia veertig tot zeventig duizend nieuwe woningen verrijzen. Vrijdag liet een internationaal panel van deskundigen al weten dat een gebrek aan vertrouwen in de lokale politiek de voornaamste hobbel is voor beleggers om te participeren in een dergelijk groot project.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.