nieuws

Gebrek aan vertrouwen grootste uitdaging ontwikkeling Haven-Stad

Projectontwikkeling

De grootste uitdaging voor het binden van potentiële investeerders in het Amsterdams ontwikkelgebied Haven-Stad is volgens het Urban Land Institute een gebrek aan vertrouwen in de overheid.

Gebrek aan vertrouwen grootste uitdaging ontwikkeling Haven-Stad
Chris Choa

Een international panel was namens het Urban Land Institute (ULI) neergestreken in Amsterdam om haar visie te geven op gebiedsontwikkeling Haven-Stad. In het havengebied in het Noord-Westen van de stad moeten (haven)bedrijven de komende decennia plaats maken voor 40.000 tot 70.000 woningen.

In de Tolhuistuin presenteerden panel-voorzitter Chris Choa (Aecom, foto), Gobert Beijer (Fakton), Arun Jain (Bellevue, Verenigde Staten), Rita Justesen (Kopenhagen) en Gerhard Schuster (Wenen) hun bevindingen na een midweek struinen door het gebied en praten met de huidige gebruikers en andere stakeholders.

Potentiële beleggers

Volgens het panel is de voornaamste hobbel bij de realisatie van Haven-Stad –‘op deze schaal nog niet eerder vertoond in de wereld’- het gebrek aan vertrouwen in de overheid bij potentiële beleggers die de transformatie van het gebied moeten realiseren. Kan de overheid, ook voor de lange termijn, haar commitment geven?

Intenties van gemeente

De New Yorkse Panelvoorzitter Chris Choa haastte zich erbij te zeggen dat het met de intenties van de gemeente Amsterdam wel snor zit. “Die zijn excellent en sluiten aan bij de Amsterdamse waarden. Plannen als deze gebeuren ook niet vaak. Maar wat gebeurt er er als de stad in de toekomst niet kan betalen, of als samenwerking niet meer mogelijk is? De bereid van financiers om deel te nemen heeft vooral te maken met hoe flexibel de gemeente is. We willen dat sprookjes waarheid worden.’

Reageer op dit artikel