nieuws

Boelhouwer: woningbeleggers trekken zich al terug

Beleggingen

Het verder belasten van particuliere woningbeleggers zal het aanbod aan huurwoningen eerder verkleinen dan vergroten. Volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer maken beleggers al een terugtrekkende beweging door een te laag rendement. 

Boelhouwer: woningbeleggers trekken zich al terug
Peter Boelhouwer

De ChristenUnie heeft in de aanloop naar de Statenverkiezingen een pamflet gepresenteerd voor de woningmarkt. Om het duur doorverhuren van pandjes fiscaal onaantrekkelijker te maken wil de regeringspartij de overdrachtsbelasting voor beleggers opschroeven. Ook wil de regeringspartij dat opbrengsten uit huuropbrengsten evenwichtiger worden belast. Nu gebeurt dat veelal in box 3.

Laag rendement

Tegenover het Algemeen Dagblad geeft Laurens van de Noort van Vastgoed Belang aan dit geen goed plan te vinden. ‘Het kabinet en de gemeenten zouden juist de rode loper moeten uitrollen en het gemakkelijker moeten maken om te beleggen in woningen. De markt is nu simpelweg te krap en voor beleggers is investeren in nieuwe huizen te risicovol.’ Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarktbeleid van de TU Delft, beaamt dit en wijst op het lage rendement. ‘In sommige gemeenten is dat gezakt naar 3,5 procent. Buitenlandse investeerders trekken zich al terug. Dat is meestal een teken dat meer beleggers gaan afhaken.’

Kritiek IVBN

Ook de institutionele beleggers, verenigd in de IVBN, hebben kritiek op het actieplan van de ChristenUnie. Zij wijzen er op dat de partij, door de gehate noodknop te ondersteunen, juist een vergroting van het het huuraanbod tegenwerkt. De beleggers vinden corporatiekoepel Aedes aan hun zijde. De woningbouwverenigingen bepleiten juist meer ruimte om nieuwe middenhuurwoningen te mogen bouwen.

Reageer op dit artikel