nieuws

Oud-Vendex-winkeliers ruziën met vastgoedfonds IEF Capital over panden

Beleggingen

Om de sjieke panden van de Bijenkorf in Rotterdam en Den Haag, maar bijvoorbeeld ook om het pand van de Hema in Den Bosch is een juridische strijd gaande tussen de winkelketens en vastgoedfonds IEF Capital. Het Financieele Dagblad bericht dat de Hema en de Bijenkorf de zeggenschap over hun panden terug willen krijgen, maar dat een fout in het ‘huurcontract’ terugkoop van de panden in de weg staat. 

Oud-Vendex-winkeliers ruziën met vastgoedfonds IEF Capital over panden
De Bijenkorf in Rotterdam

De Bijenkorf procedeert om panden in Rotterdam en Den Haag te kopen van IEF Capital. Bij de Hema gaat het om zestien winkelpanden waarover het warenhuis steggelt met IEF.  Tot nu hebben zowel de Hema als de Bijenkorf de juridische procedures verloren, zo meldt het FD. 

Sale-and-lease-back constructie

De bottleneck zit hem in de sale-and-lease-back constructie die VendexKBB, voormalige eigenaar van Hema en de Bijenkorf in 2005 bedacht. VendexKBB stopte alle panden in een BV waarvan de aandelen werden verkocht aan IFF Capital, waarvan de aandeelhouders onder meer PGGM en Rabobank zijn. In 2016 kreeg vastgoedbelegger CBRE de zeggenschap over de BV waarin de voormalige VendexKBB panden waren ondergebracht.

Daadwerkelijke verkoop panden

Hema en Bijenkorf zijn het niet eens met de laatste ‘verkoop’. Zij vinden dat de panden conform de sale-and-lease-back-constructie eerst aan hen hadden moeten worden aangeboden. IEF Capital stelt dat het slechts gaat om een verandering van de financieringsstructuur. In het gewraakte contract wordt niet gepreciseerd wanneer er sprake is van daadwerkelijke verkoop van de panden.

Reageer op dit artikel