Nederlandse fondsen laten kantoren links liggen

Nederlandse fondsen laten kantoren links liggen
Eempolis, Piet Mondriaanplein Amersfoort

Ondanks het herstel op de vaderlandse kantorenmarkt zien Nederlandse fondsbeleggers er nog altijd weinig brood in.

Dat concludeert Vastgoedmarkt op basis van het onderzoek voor de ranglijsten vastgoedbeleggers. In de top 20 van Nederlandse vastgoedfondsen staan er maar drie die zich op kantoren richten. Het grootste, beursfonds NSI, haalt net de top tien. De andere twee staan vijftiende en twintigste: de huisfondsen Bouwinvest Dutch Institutional Office Funden het ASR Dutch Mobility Fund. Het CBRE Global Investors Dutch Office Fund staat niet in de lijst omdat het fonds wordt beheerd door een Amerikaanse partij.

De opkomst van e-shopping boezemt beleggers in Nederlandse fondsen niet zo veel angst in als het bloedbad op de vaderlandse kantorenmarkt van enkele jaren geleden. Dat suggereert althans de ruime vertegenwoordiging van winkelspecialisten in de top tien van de ranglijst van vastgoedfondsen. Wereldhave is derde met 3.774 miljoen euro, Eurocommercial Properties is vierde met 3.435 miljoen euro, Vastned is zesde met 1.526 miljoen euro en het ASR Dutch Prime Retail Fund is zevende met 1.500 miljoen euro.

Beleggers in Nederlandse vastgoedfondsen hebben een relatief groot bedrag uitstaan in Europees winkelvastgoed. Van de 31,6 miljard euro aan beleggingen via Nederlandse vastgoedfondsen valt 13,0 miljard euro of 41 procent in het segment retail.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.