Scherpe daling resultaat Vastned

Scherpe daling resultaat Vastned
Taco de Groot, ceo Vastned, moet de laan uit volgens kritische aandeelhouders.

Vastned heeft in de eerste halfjaar een resultaat geboekt van 34,2 miljoen euro, dat is aanzienlijk minder dan de 71,4 miljoen in de overeenkomstige periode vorig jaar.

Dat maakte de winkelbelegger woensdag nabeurs bekend. De reden voor het lagere resultaat is de afname van
het indirect resultaat van 44,0 miljoen euro in de eerste helft van 2017 naar 10,5 miljoen in de eerste zes maanden van dit jaar.  Dit werd vooral veroorzaakt door lagere positieve waardemutaties ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De positieve waardemutaties werden met name op core city assets gerealiseerd.

Het direct resultaat nam toe van 20,2 miljoen in de eerste helft 2017 naar  21,5 miljoen in de eerste helft van  dit jaar. De lagere nettohuuropbrengsten  als gevolg van de desinvesteringen in Nederland en Frankrijk werden gecompenseerd door de ontvangen afkoopsom van Forever 21 voor Kalverstraat 11 /Rokin 12 in Amsterdam. Daarnaast zijn de rentelasten afgenomen door gemiddeld lagere rentedragende schulden als gevolg van desinvesteringen en door de herfinanciering van de leningenportefeuille in België.

Het resultaat per aandeel kwam uit op 1,76 euro, tegen 3,41 euro  een jaar geleden. In zijn toelichting sprak ceo Taco de Groot over 'goede netto-resultaten, gedreven door de core city assets die nu 81 procent  uitmaken van onze portefeuille'.

Over het mislukte overnamebod op de resterende uitstaande aandelen in Vastned Retail Belgium, zei De Groot: 'Wij hebben ons uiterste best gedaan om het bod te laten slagen maar er zijn onvoldoende aandelen aangemeld waardoor de transactie niet doorging. Wij zijn van mening dat de biedprijs fair was, hetgeen ook is bevestigd door de onafhankelijk expert Degroof Petercam en door de meerderheid van aandeelhouders die wel hun aandelen hebben aangeboden. Vastned Retail Belgium blijft een belangrijke dochtervennootschap van Vastned waar we constructief mee blijven samenwerken.'

Vastned is voorzichtig positief voor de rest van het jaar. De verwachting voor het direct resultaat voor 2018 van tussen 2,10 en 2,20 euro  per aandeel wordt gehandhaafd.  'De retailmarkt is nog altijd in transitie en verschillende retailers hebben moeite om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit. Daarnaast is aantrekkelijk vastgoed kostbaar en schaars, waardoor wij voorzichtig blijven met het doen van acquisities', aldus De Groot.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.