Frank, Stephanie en Rogier naar finale Young Talent Award

Frank, Stephanie en Rogier naar finale Young Talent Award

Frank van Kester, Stephanie Proost en Rogier Rombouts gaan door naar de finale van de prestigieuze Vastgoedmarkt Young Talent Award 2022/2023 powered by NVM Business. Dat is de uitkomst van een zinderende halve finale donderdagmiddag in het hoofdkantoor van makelaarsorganisatie NVM te Utrecht.

Frank van Kester (33) is partner van vastgoedadviseur Envalue Real Estate. Stephanie Proost (31) werkt als advocaat en senior associate bij advocatenkantoor Dentons. Terwijl Rogier Rombouts (35) adjunct-directeur Zuid is bij projectontwikkelaar Boelens de Gruyter.

De vijf genomineerden, waarvan er twee niet door zijn gegaan naar de finale, moesten tijdens de battle onder leiding van moderator Frank Verwoerd een stelling verdedigen over een onderbelicht onderwerp op het gebied van duurzaamheid en innovatie in de vastgoedmarkt. Eerder hadden ze over datzelfde onderwerp al een vlog gemaakt en een blog geschreven.

Puntenverdeling

Presentatie en inzet tijdens het debat, blog en vlog  wogen even zwaar mee bij de puntenverdeling door de jury onder leiding van Servaas van der Laan, hoofdredacteur van Vastgoedmarkt.  

De kandidaten waren dit jaar opvallend mild voor elkaar, met uitzondering van advocaat Proost die opviel door haar kritische vraagstelling. Dat laatste werd dan ook zeer gewaardeerd door de jury. Ook moderator Verwoerd, winnaar van de YTA 2017 en hoofd Research bij CBRE Nederland, wist het vuurtje met scherpe vragen en kwinkslagen aardig op te stoken. Proost ging in haar betoog vooral in op de gevaren van de huidige stapeling van wet- en regelgeving, die financiers en beleggers kopschuw maken. Volgens haar zou een stuurgroep van deskundigen meer eenheid in de regelbrij moeten brengen en zouden er sowieso best een aantal geschrapt kunnen worden, zeker in de fiscale hoek. Zo hekelde zij de ongekend hoge overdrachtsbelasting (10,4 procent).  

Hoge kwaliteit

Opvallend dit keer was de grote kwaliteit van de presentaties. Uitstekend scoorde Rombouts op alle drie de onderdelen met zijn originele idee van het ‘Plantsoentje’, een van tevoren vastgestelde plek in een project waar alle beschermde soorten zoals rugstreeppad, kerkuilen, vleermuizen, dassen enzovoorts  een veilig heenkomen zou kunnen vinden, met als prettig voordeel dat de ontwikkeltijd zo tot maar liefst achttien maanden  versneld zou kunnen worden. Nee, het is nog nergens in de praktijk gebracht, maar minister Hugo de Jonge weet er inmiddels van. En een aardig idee is het zeker.

Standaardisatie

Ook de blog en vlog van Frank van Kester – een vurig pleidooi voor het gebruik van gestandaardiseerde data in de vastgoedsector - kreeg de handen van de jury op elkaar. De vergelijking met wat de invoering van de container heeft betekend voor de standaardisering van de transportsector was zeer beeldend. Zijn prikkelende stelling dat 80 procent van de vastgoedadviseurs straks overbodig is, was zelfs het best gelezen artikel van de week bij Vastgoedmarkt. Iets minder gecharmeerd was de jury van zijn presentatie, waarin hij zijn eigen onderneming net iets teveel  in de spotlights plaatste.

Finale op de Provada

De drie finalisten treffen elkaar op donderdag 15 juni tijdens de Provada op de stand van Vastgoedmarkt voor het slotdebat. Maar er is nog heel wat werk aan de winkel. Eerst moeten zij stemmen gaan vergaren door hun netwerk te mobiliseren. Stemmen kan vanaf maandag 24 april op de website van Vastgoedmarkt.

Ook gaan de finalisten op 1 juni tijdens een podcastopname  met elkaar in debat over de vraag hoe de woningbouwproductie in Nederland weer vlot getrokken kan worden. Voor de finale op de Provada moeten zij een case presenteren van een vastgelopen woningproject en de betreffende vastgoedpartij een panklare oplossing aan de hand doen. Tijdens het slotdebat op de Provada telt ook de stem van het aanwezige publiek mee in de puntenverdeling. Pas daarna zal duidelijk zijn wie op de stand van NVM Business de felbegeerde prijs in ontvangst mag nemen.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.